Brak produktów w koszyku
Crêpes Suzette

Naleśniki znamy wszyscy, są popularne na całym świecie. Francuskie naleśniki to właśnie crêpes. Najbardziej znane francuskie naleśniki to Crêpes Suzette. To naleśniki smażone na maśle pływające w maślano-pomarańczowym sosie zwieńczonym pomarańczowym likierem.
Po raz pierwszy przyrządzono je w 1895 roku dla księcia Walii, potem Króla Edwarda VII.
Historia powstania tego deseru jest bajkowa. Przygotowując posiłek dla Księcia, ówczesny pomocnik kuchenny Henri Charpentier przygotowywał sos, w którego skład wchodził likier Grand Manier. Sos niespodziewanie zapalił się. Zasmucony Henri nie wiedział co począć, dopóki sosu nie spróbował. To, jak bardzo był zachwycony smakiem obrazują spisane w jego biografii słowa. Powiedział, że sos był najrozkoszniejszą melodią, jaką kiedykolwiek smakował. Urocze i prawdziwe. Przekonacie się o tym przygotowując naleśniki zakochane w maśle i pomarańczy.
Przepis przygotowałam dla Magazynu SMAQ.
- *ciasto naleśnikowe
- 120-150 g mąki pszennej
- szklanka mleka 2%
- 2 mniejsze jajka lub 1 duże
- szczypta soli
- masło
- *sos
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- ½ szklanki sok z pomarańczy
- skórka otarta z całej pomarańczy
- kieliszek likieru Cointreau
- *ciasto
- Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek.
- Białka delikatnie ubijamy z dodatkiem soli.
- Do białek dodajemy żółtka, przesianą mąkę i mleko.
- Miksujemy całość na gładką masę. Możemy do ciasta dodać łyżkę masła.
- Rozgrzewamy patelnię.
- Do smażenia każdego naleśnika rozpuszczamy łyżeczkę masła.
- Nabieramy niepełną chochlę ciasta i smażymy cienkie naleśniki.
- Po usmażeniu naleśniki odkładamy na bok.
- *sos
- Na patelnię wsypujemy cukier, dodajemy masło, podgrzewamy całość.
- Po rozpuszczeniu masła dodajemy likier Cointreau oraz skórkę otartą z całej pomarańczy.
- Po kilku minutach dolewamy sok z pomarańczy, mieszamy całość i trzymamy chwilę na małym ogniu aż sos się zredukuje.
- Każdego naleśnika maczamy w pomarańczowym, gorącym sosie, składamy w trójkąt i podajemy.
- Gałka zimnych lodów waniliowych lub łyżka zimnego mascarpone pięknie rozpłynie się na ciepłym naleśniku i doda wspaniałego smaku :)
Dodaj komentarz