Brak produktów w koszyku
Baba ziemniaczana
Babę ziemniaczaną jadłam najczęściej u Babci Jadzi. Babcia pochodzi z Podlasia, więc wszystko jasne…
Jej baba ziemniaczana pieczona w blaszce smakowała najlepiej na drugi dzień – obowiązkowo ze szklanką maślanki.
Babę piecze teraz moja Mama. I robi to świetnie. Baba ziemniaczana pachnie podsmażoną cebulą i kiełbaską, jest idealnie chrupiąca. Wiadomo, u Mamy najlepiej <3
- ok. 1,5 kg ziemniaków
- 2 kiełbaski (lub ok. 150 g boczku)
- 2 cebule
- oliwa
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- sól, pieprz
- Ziemniaki obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce i zostawiamy na sitku, aby odciekły.
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
- Kiełbaskę kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej - podsmażamy cebulę wraz z kiełbaską.
- Starte i odciśnięta ziemniaki mieszamy z roztrzepanymi jajkami, mąką i podsmażoną cebulą i kiełbaską. Doprawiamy do smaku.
- Całość przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy godzinę w 180 stopniach.
- Babę ziemniaczaną podajemy z maślanką.
- Ostudzoną babę możemy pokroić na kawałki i odsmażać na rozgrzanej patelni.
Danka Łaźniak
Asia, ile jajek,bo chciałabym zrobić tą babę ziemniaczaną.Pozdrawiam serdecznie Danka Łaźniak