Brak produktów w koszyku
Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa to smak wiosny, lata i domu rodzinnego. Uwielbiam zupę szczwiową, którą robi moja Mama. Obowiązkowo zupa zawsze była zabielana śmietaną i podawana z ugotowanym na twardo jajkiem.
Szczaw jest świetnym dodatkiem do zup, sosów czy kanapek. Zawiera wiele witamin, żelazo, magnez, wapń, ale z jego spożyciem trzeba uważać, ponieważ ma w sobie kwas szczawiowy.
Dziś zapraszam po przepis na pyszną domową szczawiówkę ;)
- 1,5 – 2 litry bulionu (użyłam miesnego wraz z kawałkami mięsa)
- 3 młode marchewki
- młoda pietruszka
- pęczek szczawiu
- jajko (po 1 na osobę)
- łyżka masła
- 200 ml śmietany 12%
Ugotowany wcześniej bulion wlewamy do garnka, dodajemy obrane i pokrojone w kawałki warzywa (marchewkę i pietruszkę). Trzymamy całość na małym gazie.
Szpinak bardzo dokładnie płuczemy, kroimy na małe kawałki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, przesmażamy szczaw – kilka minut.
Dodajemy szczaw do zupy, gotujemy całość kilka minut (5 do 10 minut). Do osobnej miski odlewamy chochlę zupy, dodajemy śmietanę, mieszamy całość i wlewamy do zupy. Opcjonalnie możemy dodać łyżkę/dwie mąki (w celu zagęszczenia zupy, ja pomijam).
Zupę szczwiową doprawiamy do smaku solą pieprzem. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem. Ja dodatkowo dodałam do zupy kawałki mięsa z bulionu.
Smacznego,
Asia.
Dodaj komentarz