Brak produktów w koszyku
Spaghetti z kolorowymi pomidorami
Pomidorowe Szaleństwo!
Piękny mamy czas – pełen słońca, piegów, uśmiechu i pomidorów. Korzystajmy z tych dobrodziejstw. Magazynujmy energię i trzymajmy jej zapas na kolejne miesiące. Makaron z pomidorami to eksplozja kolorów i smaków. Każda wstążka tego makaronu pokryta jest cytrynową oliwą i delikatnie zrumienionym czosnkiem, a do tego pomidory – pieczone i świeże… Całość podana z niedbale rozerwaną mozzarellą i aromatycznymi listkami bazylii. Jest pięknie i pysznie. Smacznego!
- opakowanie makaronu Lubella Spaghetti Pełne Ziarno
- 6 ząbków czosnku
- 15 łyżek oliwy z oliwek
- skórka otarta z dwóch cytryn
- kolorowe pomidory - małe i duże (20 małych, 5-6 dużych)
- 2 kulki mozzarelli
- garść listków bazylii
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- Makaron gotujemy we wrzątku al dente - odkładamy go zachowując kubek wody z makaronu.
- Cytryny zalewamy wrzątkiem, osuszamy, ścieramy na tarce skórkę.
- Czosnek obieramy, kroimy w plasterki.
- Małe pomidorki skrapiamy oliwą, solimy, pieczemy 7-10 minut w 180 stopniach, odkładamy.
- Duże pomidory kroimy na mniejsze części.
- Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i skórkę z cytryn.
- Kiedy zacznie pachnieć czosnkiem, wrzucamy ugotowany makaron. Solimy do smaku.
- Pamiętajmy, że czosnek nie może się spalić!
- Cały makaron powinien pokryć się oliwą, czosnkiem i skórką z cytryn.
- Jeśli makaron klei się, dolewamy niewielką ilość wody, którą odlaliśmy przy gotowaniu makaronu.
- Na patelnię dodajemy pomidory pokrojone na mniejsze kawałki, mieszamy całość.
- Po chwili, kiedy smaki przegryzą się, całość przekładamy do miski.
- Dodajemy upieczone, małe pomidorki i kulki mozzarelli.
- Całość oprószamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek.
- Na koniec do dania dodajemy listki bazylii.
Dodaj komentarz