Brak produktów w koszyku
Babka makowa

Babka makowa
2016-03-25 08:36:07
SKŁADNIKI
- SKŁADNIKI – na 1 dużą babkę lub 4 małe
- 250 g drobnego cukru
- 250 g masła
- 5 jajek
- 250 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka ekstraktu z wanilii
- 5 łyżek maku
- masło + bułka tarta – do posmarowania formy
- lukier: 100 g cukru pudru + 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
PRZYGOTOWANIE
- Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ekstrakt z wanilii. Podczas miksowania wbijamy po 1 jajku i nadal miksujemy.
- Następnie małymi partiami dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz mak.
- Ciasto miksujemy na gładką masę.
- Formę do pieczenia babek smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Do formy wlewamy ciasto. Pieczemy godzinę w 180 stopniach.
- Po upieczeniu studzimy i polewamy lukrem, który przygotowujemy mieszając 100 g cukru pudru z 3 łyżkami soku wyciśniętego z cytryny.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/












REGULAMIN KONKURSU PROMOCYJNEGO – „Dziel się radością pieczenia”
Marzena
I ja podzieliłam się moim tortem :-)