Kruche ciasto, polewa z czekolady i puder hibiskusa – oto cały mazurkowy sekret.
To pyszny, bardzo prosty mazurek. Możecie zrobić polewę z czekolady białej lub też karmelowej.
Hibiskus to dodatek, który przełamuje słodkość ciasta. Zmiksowane płatki hibiskusa (suszone kupuję w sklepie na dziale z herbatami) mieszam z niewielką ilością wody. Tak przygotowaną pastę nakładam na czekoladę i rozprowadzam patyczkiem. Łatwe, prawda? :)
- Ciasto kruche
- 250 g mąki pszennej
- 150g masła
- 2 żółtka
- 70 g cukru pudru
- 200 g białej czekolady (lub karmelowej)
- 1/3 śmietanki 30% (70 ml)
- garść płatków hibiskusa
- Składniki na kruche ciasto zagniatamy w kulę, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na ok. 30 minut.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na kształt prostokąta (ok. 0,5-0,7 cm grubości). Możemy lekko podsypać mąką.
- Prostokąt ciasta przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Boki ciasta ozdobnie nacinamy – robimy kształt krzyżyka lub zawijamy w warkocz.
- Całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem.
- Ciasto zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut na złoty kolor.
- W garnuszku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy całość do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji.
- Masę czekoladową wylewamy na upieczony spód.
- Płatki hibiskusa miksujemy w młynku na pył.
- Do ok. 3 łyżek dodajemy łyżkę wody i rozcieramy na pastę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodajemy więcej wody.
- Na całej powierzchni mazurka łyżeczką nakładamy kropki z pasty hibiskusa, a następnie każdą kropkę rozmazujemy patyczkiem.
- Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce - do zastygnięcia czekolady.



Wygląda wyjątkowo pięknie ! :) Szczególnie ten fioletowy akcent :)
bardzo dziękuję :)
Hmm, jak na złość nigdzie w pobliżu hibiskusa nie ma (lub jest w saszetkach), ale mam suszone maliny. Kolor nie tak intensywny, ale w sumie chyba też mogą być?
Mogą być i suszone i liofilizowane (można kupić w Rossmannie) :) Pozdrowienia :)