BABKA, A NAWET BABKI DWIE

 

Mała, zgrabna, słodka pyszna. Prawdziwa babka! Ozdobiona lukrem, z pewnością idealnie będzie Wam smakowała w Święta. Polecam :)

BABKA, A NAWET BABKI DWIE1. BABKA MIGDAŁOWA

SKŁADNIKI:

* 130 g białej czekolady (1 tabliczka to 100 g)

* 80 g masła

* 3 jajka (oddzielamy białka od żółtek

* 8 łyżek cukru

* 40 g mąki (1 łyżka stołowa to 10 g)

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 100 g zmielonych migdałów

* lukier (szklanka cukru pudru, 2,3 łyżki soku z cytryny, ewentualnie barwnik + posypka)

PRZYGOTOWANIE:

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, czyli miseczkę nakładamy na garnek wypełniony niewielką ilością wody. Garnek ustawiamy na małym gazie. Pokrojoną na kawałki czekoladę wkładamy do miski i rozpuszczamy wraz z kawałkami masła. Składniki mieszamy do połączenia się.

BABKA, A NAWET BABKI DWIEOddzielamy żółtka od białek Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do masy czekoladowej, którą wcześniej zdejmujemy z ognia.

Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia oraz migdałami. Suche składniki łączymy z masą czekoladową połączoną z żółtkami.

Ubijamy białka na sztywno i łączymy z pozostałymi składnikami.

Do masy babkowej możemy dorzucić wedle uznania skórkę z pomarańczy, cytryny, rodzynki czy słupki migdałów.

Formę do babki (ok. 1,5 l) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Formę wypełniamy masą i całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Babkę możemy ozdobić lukrem.

LUKIER: szklanka cukru pudru + 2, 3 łyżki soku z cytryny

2. BABKA POMARAŃCZOWA

BABKA, A NAWET BABKI DWIESKŁADNIKI:

* szklanka cukru

* 25 dag masła

* 5 jajek

* szklanka mąki

* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanek

* łyżeczka proszku do pieczenia

* łyżeczka esencji waniliowej

* skórka pomarańczowa otarta z całej pomarańczy + skórka kandyzowana

* lukier ((szklanka cukru pudru, 2,3 łyżki soku z pomarańczy, ewentualnie barwnik + posypka)

PRZYGOTOWANIE:

BABKA, A NAWET BABKI DWIEMasło ucieramy z cukrem oraz esencją waniliową na puszystą masę. Podczas ucierania wbijamy po jednym jajku. Następnie dodajemy pomalutku przesianą mąkę oraz mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.

Pomarańczę musimy sparzyć, a następnie otrzeć z niej skórkę. Otartą skórkę wraz ze skórką kandyzowaną dodajemy do masy.

Formę do babki smarujemy dokładnie masłem i posypujemy bułką tartą. Babkę pieczemy ok. 60 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Babkę studzimy i ozdabiamy lukrem oraz wszystkim tym, co nam wyobraźnia podpowie :)

Smacznego! :)

Asia

ps. Inspiracją babki migdałowej była kwestiasmaku.com

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.