Brak produktów w koszyku
BABKA, A NAWET BABKI DWIE
Mała, zgrabna, słodka pyszna. Prawdziwa babka! Ozdobiona lukrem, z pewnością idealnie będzie Wam smakowała w Święta. Polecam :)
SKŁADNIKI:
* 130 g białej czekolady (1 tabliczka to 100 g)
* 80 g masła
* 3 jajka (oddzielamy białka od żółtek
* 8 łyżek cukru
* 40 g mąki (1 łyżka stołowa to 10 g)
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 100 g zmielonych migdałów
* lukier (szklanka cukru pudru, 2,3 łyżki soku z cytryny, ewentualnie barwnik + posypka)
PRZYGOTOWANIE:
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, czyli miseczkę nakładamy na garnek wypełniony niewielką ilością wody. Garnek ustawiamy na małym gazie. Pokrojoną na kawałki czekoladę wkładamy do miski i rozpuszczamy wraz z kawałkami masła. Składniki mieszamy do połączenia się.
Oddzielamy żółtka od białek Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do masy czekoladowej, którą wcześniej zdejmujemy z ognia.
Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia oraz migdałami. Suche składniki łączymy z masą czekoladową połączoną z żółtkami.
Ubijamy białka na sztywno i łączymy z pozostałymi składnikami.
Do masy babkowej możemy dorzucić wedle uznania skórkę z pomarańczy, cytryny, rodzynki czy słupki migdałów.
Formę do babki (ok. 1,5 l) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Formę wypełniamy masą i całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Babkę możemy ozdobić lukrem.
LUKIER: szklanka cukru pudru + 2, 3 łyżki soku z cytryny
2. BABKA POMARAŃCZOWA
* szklanka cukru
* 25 dag masła
* 5 jajek
* szklanka mąki
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanek
* łyżeczka proszku do pieczenia
* łyżeczka esencji waniliowej
* skórka pomarańczowa otarta z całej pomarańczy + skórka kandyzowana
* lukier ((szklanka cukru pudru, 2,3 łyżki soku z pomarańczy, ewentualnie barwnik + posypka)
PRZYGOTOWANIE:
Masło ucieramy z cukrem oraz esencją waniliową na puszystą masę. Podczas ucierania wbijamy po jednym jajku. Następnie dodajemy pomalutku przesianą mąkę oraz mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
Pomarańczę musimy sparzyć, a następnie otrzeć z niej skórkę. Otartą skórkę wraz ze skórką kandyzowaną dodajemy do masy.
Formę do babki smarujemy dokładnie masłem i posypujemy bułką tartą. Babkę pieczemy ok. 60 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Babkę studzimy i ozdabiamy lukrem oraz wszystkim tym, co nam wyobraźnia podpowie :)
Smacznego! :)
Asia
ps. Inspiracją babki migdałowej była kwestiasmaku.com
magma
piękne:)