Brak produktów w koszyku
Biszkopt z jabłkami
Leniwa niedziela, puszysty biszkopt z jabłkami, idealnie schłodzone wino. Czy trzeba czegoś więcej?
BISZKOPT Z JABŁKAMI
2015-02-28 20:50:39
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 250 g mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka octu
- 4-5 niewielkich jabłek
- 1 łyżka cukru i cynamon do oprószenia
PRZYGOTOWANIE
- Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
- Obieramy jabłka, kroimy je w ćwiartki.
- Ubijamy jajka z cukrem (ok. 3 minut).
- Dodajemy pozostałe składniki zaczynając od płynnych, a kończąc na mące i proszku do pieczenia.
- Formę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
- Do tortownicy wylewamy ciasto. Na wierzchu ciasta układamy jabłka.
- Całość posypujemy cukrem i cynamonem.
- Ciasto pieczemy ok. 40 minut.
- Po tym czasie wbijamy w ciasto patyczek. Jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek jest mokry, wydłużamy czas pieczenia o kilka minut.
- Upieczone ciasto studzimy, a przed podaniem solidnie posypujemy je cukrem pudrem.
Uwagi
- Przepis pochodzi z ksiązki Elizy Mórawskiej "O jabłkach"
Adapted from "O jabłkach" Eliza Mórawska
Adapted from "O jabłkach" Eliza Mórawska
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz