Brak produktów w koszyku
Gęś pieczona w winie i ziołach
Gęś pieczona w winie i ziołach, a właściwie gęsie udka to pyszne lecz czasochłonne danie. Gęś wymaga specjalnej oprawy i doskonałych dodatków. Czasami są to zioła, jabłka, a czasami wino, szalotki i połówki mandarynek/pomarańczy. Czerwone, wytrawne wino doskonale komponuje się z takim mięsem.
Maryja Gruszecka w swojej książce „Kucharz krakowski” pisze o pieczeniu gęsi w przecudowny, właściwy dla siebie sposób. Ja postanowiłam podejść do udek gęsich jak do piersi kaczki. Wydłużyłam czas pieczenia mięsa – przy tak niskiej temperaturze to obowiązkowe.
Aby mięso było dobrze upieczone i miękkie, pieczemy je nawet 4 godziny. Czasami i dłużej. Wszystko zależy od wielkości mięsa.
- naczynie żaroodporne
- 2 udka gęsie
- płaska łyżka soli
- łyżeczka pieprzu
- łyżka majeranku
- łyżka tymianku
- łyżka czosnku niedźwiedziego
- kubek czerwonego, wytrawnego wina
- dwie mandarynki
- 4 szalotki
- główka czosnku
- Udka gęsie dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Nacieramy je solą, pieprzem i ziołami.
- Przekładamy do miski, zalewamy winem.
- Mandarynki parzymy wrzątkiem, kroimy na pół. Wyciskamy z nich sok - dodajemy go do gęsi wraz z mandarynkami.
- Do marynaty i gęsi dodajemy również szalotki oraz główkę czosnku przekrojoną na pół.
- Tak zamarynowane mięso chowamy na kilka godzin lub dobę do lodówki (trzymamy pod przykryciem).
- W dniu pieczenia wyjmujemy mięso z lodówki.
- Rozgrzewamy piekarnik do 120 stopni.
- Do naczynia żaroodpornego przelewamy marynatę. Udka układamy skórką do dołu. Do udek dokładamy szalotki, czosnek, mandarynki.
- Całość wstawiamy do piekarnika na 2 godziny. W międzyczasie możemy polewać udka marynatą.
- Po dwóch godzinach przewracamy udka do góry skórką i pieczemy je kolejne dwie godziny.
- Po 4 godzinach pieczenia podwyższamy temperaturę piekarnika do 200 stopni. Zapiekamy gęś ok. 7-10 minut (możemy włączyć funkcję grilla). Dzięki temu skórka udek gęsich będzie rumiana i chrupiąca.
- Gęś możemy podać z opiekanymi ziemniakami i sałatą z sosem vinegret.
- Bardzo dziękuję Uli za pyszne mięso, które przywiozła od Mamy z Podlasia :)
na gazie
czosnek niedzwiedzi to idealny dodatek do dziekiego drobiu :) przepyszna propozycja:)
pozdrawiam