Brak produktów w koszyku
CAIPIRINHA
CAIPIRINHA – to brazylijski drink na bazie wódki cachaçy. Ja do przygotowania swojego drinka użyłam rumu. Słodycz brązowego cukru została przełamana sokiem z limonki i połączyła się z rumem, co z kolei w towarzystwie pokruszonego lodu dało słoneczny, letni efekt. Ależ to pyszny drink! :)
SKŁADNIKI:
* 1 limonka
* 2-3 łyżki brązowego cukru (w zależności od tego na jaką słodycz macie ochotę)
* rum
* kruszony lód
* listki mięty – opcjonalnie (ja dałam kilka, bo aromat mięty w drinkach uwielbiam)
PRZYGOTOWANIE:
Limonkę myjemy, rolujemy dłonią o deskę, by wydobyć z niej jak najwięcej soku, kroimy na pół, a następnie na ćwiartki i wrzucamy do wysokiej szklanki. Do limonki wsypujemy cukier i za pomocą np. drewnianej, zakręconej łyżeczki do miodu, ugniatamy wszystko. Chodzi o to, by wycisnąć z limonki jak najwięcej soku i połączyć go z cukrem.
Następnie napełniamy szklankę do pełna kruszonym lodem (kostki lodu możemy rozbić tłuczkiem do mięsa w foliowym worku). Na koniec, do szklanki wlewamy rum – ilość wedle uznania (ok. 50 ml).
Jeśli bardzo lubimy aromat mięty, świeże listki możemy wrzucić na samym końcu do szklanki, lub możemy ugnieść je wcześniej razem z limonką i cukrem.
Udanego, rumowego weekendu :)
Asia
Dodaj komentarz