Brak produktów w koszyku
Co kupić na prezent
Jak to co? Kieckę cekinową do samej ziemi, puder cudownie pachnący, bardzo męskie perfumy, szminkę lub… książkę… Bo książka moi kochani i mili to i kiecka i szminka i perfumy w jednym. Kocham książki oglądać, wąchać, czytać, wykorzystywać i mieć. Tak po prostu. Dlatego właśnie podzielę się z Wami listą książek, które w tym roku bardzo polecam. I choć moje życie nie tylko kulinariami stoi to na poniższej liście w większości będą to książki z przepisami i opowieściami jedzeniowymi właśnie.
KAUKASIS i MAMUSZKA – Autorka: Olia Hercules (Wydawnictwo Buchmann)
Kaukasis – kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu
Mamuszka – Od Lwowa do Baku, ponad 100 przepisów
ITALIA DO ZJEDZENIA – Autor: Bartek Kieżun (Wydawnictwo Buchmann)
Jak pisze sam, Autor, to połączenie książki kucharskiej i przewodnika po Italii – połączenie historii kuchni i historii sztuki ujętych w krótkie opowieści uzupełnione pięknymi zdjęciami.
HAZANA – Autorka: Paola Gavin (Wydawnictwo Buchmann)
„Tam, gdzie jedzenia starczy dla trojga, naje się czworo” – żydowsko-hiszpańskie przysłowie.
Hazana (z hebr.) oznacza jedzenie, które cieszy. Jedzenie jest dla Żydów sensem życia. W swojej książce Paola Gavin zabiera nas na wyprawę do dwudziestu krajów świata, od Polski po Maroko, i opisuje ponad 140 żydowskich dań wegetariańskich. W książce znajdziemy zarówno nowatorskie i proste przepisy, jak i receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, w których po mistrzowsku wykorzystane zostały tradycyjne składniki.
SZAFRAN, MIĘTA I KARDAMON – Autorka: Samar Khanafer (Wydawnictwo Buchmann)
To kulinarna opowieść o dzisiejszym domu Samar, w którym Autorka gotuje dla bliskich. W kuchni Samar stara się łączyć różne tradycje. Można w niej odnaleźć inspiracje bliskowschodnie i śródziemnomorskie, przepisy z odległych krain.
JAJKO – Autorki: Kasia i Zosia Pilitowskie (Wydawnictwo Buchmann)
Kasia i Zosia, mama i córka, wegetarianki, właścicielki i kucharki w barze śniadaniowym Ranny Ptaszek w Krakowie. Dziewczyny przygotowały znakomite i nieskomplikowane przepisy z jajkiem w roli głównej.
CHLEB – Autor: Jeffrey Hamelman (Wydawnictwo Buchmann)
Ta książka to biblia, pozycja obowiązkowa dla wszystkich, którzy kochają chleb. Po prostu i już. Trzeba ją mieć.
WEGAŃSKIE SŁODYCZE – Autorka: Karolina Gawrońska (Wydawnictwo Buchmann)
Kapitalne przepisy na popularne i znane słodycze w wersji zdrowej i wegańskiej.
TYLKO PALEO – Autorzy: Amelia i Alex Wasiliev (Wydawnictwo Buchmann)
60 odżywczych przepisów z produktów nieprzetworzonych. Książka to zbiór zalecanych pokarmów i przepisów podstawowych, program menu na dwa tygodnie, dzięki któremu można zacząć żyć zgodnie z zasadami paleo.
TYLKO NAPARY – Autor: Fern Green (Wydawnictwo Buchmann)
Ponad 60 przepisów na naturalne napoje oczyszczające, odwieczne lekarstwa odkryte na nowo. Przepisy na napary, toniki, herbaty i wody oczyszczające na każdy dzień. Ta książka to zaproszenie do odkrycia sekretów suszonych oraz świeżych kwiatów i ziół, a także ich skuteczności w łagodzeniu bólów i dolegliwości.
BULLET JOURNAL – kreatywny kalendarz na 2019 rok. Planer, szkicownik, notatatnik, pamiętnik, organizer. (Wydawnictwo Buchmann)
ZIEMNIAK – Autorka: Joanna Jakubiuk (wydawnictwo Edipresse)
Królowa ziemniaka i Podlasia jest tylko jedna i jest Nią niewątpliwie Joasia. Ziemniaczana książka jest skarbem, pozycja obowiązkowa
QMAM KASZE – DO OSTATNIEGO OKRUSZKA (Wydawnictwo Marginesy)
Maia, autorka qmam kasze i nowej książki „Do ostatniego okruszka” jest niezwykłą kobietą. Roztacza wokół siebie magiczną i wrażliwą aurę i sprawia, że po prostu chce się przy Niej być. Mam Jej każdą książkę, każdą czytam jak powieść, w która Maia wplotła niesamowite przepisy.
Na premierze ksiazki „Do ostatniego okruszka” Maia mowila o tym jak bliska sercu jest Jej nowe książkowe dziecko.
Ksiazke pochłonęłam w chwil kilka. Piekne rodzinne opowiadania sprawiły, ze na chwile przeniosłam się do Jej swiata. A fragment o tym jak bardzo Maia nie lubi rajstop udowodnił, ze mamy wiele wspólnego :)
„Dopiero kiedy samemu zostanie się rodzicem, smakując podobna rzeczywistość, zaczyna siebeozukiec i podziwiać swoich. Jestem wdzięczna za każdy posiłek, troskę i zawetowane rajstopy, choć nienawidziłam ich okrutnie. Do tej pory uważam, ze to wynalazek jakiegoś szaleńca, bez urazy oczywiście, ale żaden to raj”.
To magiczna, pełna ciepła i wrażliwości ksiazka, wręcz terapeutyczna. Uwielbiam ją i czytam po kawałku już któryś raz.
Jeśli wypatrzycie te piekna okładkę na polkach księgarni, nie wahajcie się ani chwili i dajcie się przenieść do magicznego swiata.
„Nasze osobiste wybory wpływają na swiat skupiony blisko nas, później natomiast pośrednio jak kamień rzucony na gładka tafle wody tworzą coraz szersze kręgi, mącąc zastany przed chwila porządek. Jak wsadzony w mrowisko kij powoli staje się niemal niezauważalny, wtapia się w rzeczywistość. Podobnie rzecz ma się z nawykami – na miejsce starego, powtarzanego od lat rytuału czy przyzwyczajenia wystarczy wprowadzić nowe i konsekwentnie je realizować, aż staną się tak naturalne, ze niemal niezauważalne. Praktyka czyni mistrza od zawsze”.
WZÓR NA SMAK – Autor: Grzegorz Łapanowski (Wydawnictwo Full Meal)
STREET FOOD – ŻARCIE Z ULICY (Wydawnictwo Noizz)
Street foodowe przepisy z całego świata, do których miałam przyjemność realizowania sesji foto :)
Książka pełna pysznych, światowych inspiracji.
Dodaj komentarz