Brak produktów w koszyku
Wege pasztet z suszoną śliwką
Po inne przepisy na pasztety czy mus z wątróbki i jabłuszka zapraszam TU.
WEGE PASZTET Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ
2014-12-21 11:34:12
SKŁADNIKI
- 200 g brązowej soczewicy
- 100 g kaszy jaglanej
- 100 ml oleju
- 1 cebula
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- łyżka świeżego, posiekanego rozmarynu
- łyżka masła
- sól, pieprz
- pół kubka suszonych śliwek
PRZYGOTOWANIE
- Soczewicę płuczemy na sitku, osuszamy, podgrzewamy w suchym garnku, a następnie zalewamy wrzącą wodą (na szklankę soczewicy – szklanka wody) i gotujemy pod przykryciem 15 minut.
- Kaszę jaglaną płuczemy na sitku, osuszamy, prażymy chwilę w suchym garnku, a następnie zalewamy wodą (1:2) i gotujemy pod przykryciem 15 minut.
- Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, zioła i posiekaną cebulę. Podsmażamy całość aż cebula się zarumieni.
- Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy i ziele.
- Podsmażoną cebulę, soczewicę i kaszę miksujemy wraz z olejem na gładką masę.
- Całość solidnie doprawiamy i dodajemy pokrojone suszone śliwki.
- Masę przelewamy do formy i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Kamila
Pierwszy raz robiłam i jadłam pasztet wegetariański i … wyszedł super a smakował jeszcze lepiej ☺ Nawet mój mąż mięsożerca sie nim zajadał. Z pewnoscią zrobię również wersję z żurawina