Wege pasztet z suszoną śliwką

PASZTET-Z-SUSZONĄ-ŚLIWKĄ

 

Po inne przepisy na pasztety czy mus z wątróbki i jabłuszka zapraszam TU.

 

WEGE PASZTET Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 200 g brązowej soczewicy
  2. 100 g kaszy jaglanej
  3. 100 ml oleju
  4. 1 cebula
  5. liść laurowy
  6. 3 ziarna ziela angielskiego
  7. łyżka świeżego, posiekanego rozmarynu
  8. łyżka masła
  9. sól, pieprz
  10. pół kubka suszonych śliwek
PRZYGOTOWANIE
  1. Soczewicę płuczemy na sitku, osuszamy, podgrzewamy w suchym garnku, a następnie zalewamy wrzącą wodą (na szklankę soczewicy – szklanka wody) i gotujemy pod przykryciem 15 minut.
  2. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku, osuszamy, prażymy chwilę w suchym garnku, a następnie zalewamy wodą (1:2) i gotujemy pod przykryciem 15 minut.
  3. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, zioła i posiekaną cebulę. Podsmażamy całość aż cebula się zarumieni.
  4. Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy i ziele.
  5. Podsmażoną cebulę, soczewicę i kaszę miksujemy wraz z olejem na gładką masę.
  6. Całość solidnie doprawiamy i dodajemy pokrojone suszone śliwki.
  7. Masę przelewamy do formy i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
ROŚLINNY-PASZTET-ZE-ŚLIWKĄ

4 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.