Są piękne i delikatne. Można je jeść wraz z innymi dodatkami razem z makaronem, można je faszerować i piec, smażyć na pachnącym maśle, albo na chrupiąco w cieście na tempurę. Taki właśnie wybrałam sposób na moje KWIATY CUKINII. Przygotowałam aromatyczne nadzienie z ricotty i ziół, a nastepnie usmażyłam kwiaty cukinii w cieście.
Przyrządzenie kwiatów z cukinii nie wymaga ani dużo pracy ani za wiele czasu. Trzeba się tylko rozprawić z pręcikami, delikatnie rochylić płatki kwiata i wypełnić go nadzieniem. Następnie wystarczy zanurzyć każdego kwiata w cieście i usmażyć na lekko złoty kolor.
SKŁADNIKI:
Kwiaty cukinii płuczemy, usuwamy ze środka pręcik, osuszamy na papierowym ręczniku. Ricottę łączymy z solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Tak przygotowane nadzienie wkładamy do woreczka foliowego – ścinamy róg woreczka. To najlepszy wg mnie sposób na nadziewanie kwiatów.
Delikatnie rozchylamy płatki kwiata i napełniamy go nadzieniem.
Mąkę łączymy z wodą – dajemy jej tyle, aby ciasto miała konsystencję bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe. W cieście mogą być grudki. Dodajemy sól.
Rozgrzewamy oliwę na patelni. Kwiaty maczamy w cieście i smażymy je po kilka minut z każdej strony – aż nabiorą lekko złotego koloru. Po usmażeniu wykładamy je na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Szczerze żałuję, że kupiłam tylko tyle tych kwiatów, serio.
Pozdrowienia, Asia