Brak produktów w koszyku
PASTA SŁONECZNIKOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I DOMOWE PESTO
Podaję dziś przepis na pyszne, domowe pasty. Świetnie smakują na dobrym chlebie, idealne są do mozzarelli czy grissini, mogą być super sosem do makaronów. Moje pasty wykorzystałam dziś rano do przygotowania rotolini – to kanapki z miękkiego, białego włoskiego chleba, zwiniete w rulony i pocięte na kawałki. Przepis na te pyszności podam jutro. Najlepsza była kanapka z mortadellą i karczochami – ciut zgrillowana. Mmmm, pyszność :)
Ale wszystko od początku, zacznijmy od past :)
- * szklanka ziaren słonecznika
- * ok. 10 suszonych pomidorów
- * po łyżeczce ziół (oregano, tymianek, bazylia)
- * sól, pieprz
- * ok. 50 ml oliwy z suszonych pomidorów, 50 ml oliwy z oliwek
Ziarna słonecznika prażymy na patelni – muszą się ładnie zrumienić. Szklankę ziaren przesypujemy do malaksera. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, zioła, sól oraz pieprz. Podlewamy wszystko oliwą i miksujemy na gładką masę. Sprawdzamy konsystencję – musi byc taka, by dobrze rozsmarowywała się na chlebie. Jeśli jest taka potrzeba, dolewamy więcej oliwy. Pastę słonecznikową przechowujemy w lodówce, w słoiku,
SKŁADNIKI:
-
- * szklanka liści bazylii
- * garść orzechów włoskich
- * ok. 5 suszonych pomidorów
- * 5 cm kawalek parmezanu
- * sól, pieprz
- * ok. 50 ml oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Bazylię myjemy i suszymy, orzechy włoskie obieramy z łupinek. Pomidory kroimy, a paremzan ścieramy na tarce lub równiez kroimy. Dodajemy przyparwy oraz oliwę oliwek. Wszystko ze sobą miksujemy – w razie konieczności, podlewamy oliwą. Pesto ma mieć konsystencję samrowidła/sosu.
Do przygotowania kanapek z wykorzystaniem tych pysznych past będą potrzebne:
* wloski, biały chleb tostowy
* dobre włoskie wędliny (Mortadella, Salami Piccante, szynka Prosciutto Crudo)
* mozzarella
* suszone pomidory
* majonez + pasta chili
* serca karczochów (mogą być z puszki)
Do jutra :)
Asia
Przepis na słonecznikową pastę dostałam od mojej instagramowej koleżanki fram_boisier. Dziękuję :)
Dodaj komentarz