Brak produktów w koszyku
GRATIN DAUPHINOIS – ZIEMNIAKI ZAPIEKANE W ŚMIETANIE
GRATIN DAUPHINOIS CZYLI ZIEMNIAKI ZAPIEKANE W ŚMIETANIE
2014-06-23 11:24:12
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
40 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 300 ml mleka 2%
- 300 ml śmietanki 30%
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w cienkie plasterki, płuczemy.
- Ziemniaki wrzucamy do garnka, zalewamy mlekiem i śmietanką.
- Dodajemy sól, gałkę muszkatołową i musztardę. Gotujemy na małym ogniu ok 10 minut.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i nacieramy wyciśniętym czosnkiem.
- Podgotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z płynem, w którym się gotowały.
- Całość zapiekamy ok. 40 minut. Wierzch powinien być rumiany, skórka ziemniaków chrupiąca.
Adapted from Rachel Khoo "Mała paryska kuchnia"
Adapted from Rachel Khoo "Mała paryska kuchnia"
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz