Brak produktów w koszyku
Jajka z kiełkami i hummusem
JAJKA FASZEROWANE HUMMUSEM I KIEŁKAMI
2015-04-01 20:54:19
SKŁADNIKI
- 5 jajek
- ***HUMMUS
- puszka ciecierzycy
- kilka łyżek płynu z ciecierzycy
- 1,5 łyżki tahini
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny (limonki)
- łyżeczka kuminu
- sól do smaku
- ulubione kiełki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy żółtka, białka odkładamy.
- Ciecierzycę odsączamy (płyn zlewamy do miseczki).
- Miksujemy ją z żółtkami, posiekanym czosnkiem, pastą tahini, sokiem z cytryny.
- Dodajemy kilka łyżek płynu z odsączonej ciecierzycy, oliwę z oliwek oraz kumin i sól. Ponownie wszystko miksujemy, hummus powinien mieć konsystencję pasty, dlatego ostrożnie z płynem z puszki ciecierzycy.
- Do wydrążonego białka nakładamy kiełki, na kiełki nakładamy po łyżce hummusu.
- Całość oprószamy solą i pieprzem.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz