Brak produktów w koszyku
Hummus
Kocham hummus! I tradycyjny i z granatem i z chrzanem i z kolendrą i z oliwkami. I nawet z awokado, po prostu każdy. Zawsze mam w domu puszkę ciecierzycy i pastę tahini, wiec gdy zachodzi potrzeba przygotowania szybkiej przekąski, jestem uratowana.
Kuminu, który nadaje charakteru hummusowi nie mylcie z kminkiem. Zapach i smak kuminu jest powalająco orientalny. Zachwycająco pasuje do hummusu i innych potraw tego typu. Na całą puszkę ciecierzycy dałam łyżeczkę kuminu. Jest bardzo aromatyczny, tak samo jak kolendra. Dlatego radzę zapoznać sie najpierw z jego zapachem. Nie wszystkim on odpowiada. Być może z kuminem jest tak jak z kolendrą… Podobno za miłość do kolendry odpowiadają geny, bo ją podobno albo się kocha albo nienawidzi.
- puszka ciecierzycy (250 g)
- kilka łyżek płynu z ciecierzycy + ewentualnie zimna woda
- 3 łyżki tahini
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny (limonki)
- łyżeczka kuminu
- sól do smaku
- Ciecierzycę odsączamy (płyn zlewamy do miseczki).
- Miksujemy ją z posiekanym czosnkiem, pastą tahini, sokiem z cytryny.
- Dodajemy kilka łyżek płynu z odsączonej ciecierzycy, oliwę z oliwek oraz kumin i sól.
- Ponownie wszystko miksujemy, hummus powinien mieć konsystencję pasty, ktorą swobodnie można nabierać na chlebek czy tez rozsmarowywać.
- Jeśli hummus będzie zbyt gęsty, dolewamy do niego wody (do momentu uzyskania dobrej konsystencji).
- Hummus możecie podać z ziarnami granatu, ziołami lub hiszpańskimi oliwkami, które bardzo dobrze z nim smakują.
Dodaj komentarz