Brak produktów w koszyku
KONFITURA RABARBAROWA Z IMBIREM I JABŁUSZKIEM
Skoro ostatnio tyle o Słoikach, to proszę bardzo! :) Dziś mój pierwszy wiosenny słoik. Zamknęłam w nim smak, zapach i wspomnienie dzieciństwa.
Mowa o konfiturze rabarbarowej, którą wzbogaciłam imbirem. Idealnie smakuje z naleśnikiem, placuszkiem czy innym ciastem. Do rabarbaru oprócz imbiru dorzuciłam pół jabłuszka. Na dziś to pyszność rabarbarowa nr 1. Na wieczór przygotowałam drugą pyszność rabarbarową :)
-
- SKŁADNIKI:
- * 5 łodyg rabarbaru
- * 1 cm korzenia imbiru
- * pół jabłka
- * niepełny kubek cukru
Rabarbar dokładnie myjemy i jeśli jest twardy, obieramy go. Kroimy na małe kawałki, wrzucamy do garnuszka. Dodajemy starty imbir, pokrojone jabłko. Zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu ok. 30 min, często mieszając. Gotową konfiturę przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i na kilkanaście minut odwracamy do góry dnem, aby Słoik się zamknął (jakkolwiek to brzmi!! :))
Smacznego!
Asia :)
Dodaj komentarz