Brak produktów w koszyku
Makowczyki
Wiem co najbardziej lubię w makowcu – masę makową, to jasne. Im jej więcej, tym lepiej. Musi być przygotowana od serca.
Pamiętam swój pierwszy makowiec. Masy było tyle, że wypłynęła z ciasta, a makowiec wyglądał jak Jabba ze Star Wars. To był jednak najpyszniejszy makowiec. Miał delikatne, cienkie ciasto i mokrą, bardzo aromatyczną masę makową.
Przepis na dzisiejsze makowczyki dostałam od mojej koleżanki Małgosi. Sprawa jest prosta – zamiast jednego makowca robimy kilka małych. Wyglądają cudownie, a dzięki temu, że zawijamy je w papier, masa nie zwiewa, a makowczyk zachowuje kształt.
Do świątecznych ciast polecam pyszne wina naturalne, którymi może pochwalić się w swojej ofercie Winoblisko.
- ***CIASTO***
- 300 g mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 20 g drożdży świeżych
- 3 żółtka
- 80 g cukru
- 100 g masła
- ***MAK***
- 2 szklanki maku
- olejek migdałowy lub esencja waniliowa
- 2 całe jajka
- miód – do smaku
- migdały, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa
- ***NA CIASTO***
- lukier (sok z pomarańczy + cukier puder)
- cukier puder
- Mak namoczyć na noc, odsączyć, zmielić w maszynce 4 razy. Wymieszać z pozostałymi składnikami, odstawić.
- Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże i trochę cukru, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia.
- Żółtka ucieramy na parze wraz z pozostałym cukrem.
- Masło rozpuszczamy w osobnym garnuszku.
- Mąkę przesiewamy do miski.
- Do mąki dodajemy zaczyn drożdżowe, utarte żółtka, wyrabiamy całość mikserem. Na koniec dajemy rozpuszczone masło.
- Ciasto dzielimy na 3 części. Podsypując mąką, ciasto rozwałkowujemy na pergaminie. Musi być dość cienkie. Na rozwałkowane ciasto nakładamy ok. 2 łyżki konfitury z pomarańczy. Na konfiturę nakładamy masę makową.
- Posiłkując się pergaminem (lub papierem do pieczenia), zwijamy ciasto w rulonik (nie zwijamy pergaminu do środka).
- Tak zwinięte ciasto owijamy pergaminem (lub papierem do pieczenia) i pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach.
- Po upieczeniu ozdabiamy ciasto lukrem i cukrem pudrem.
Dodaj komentarz