Matcha z lodem i białą czekoladą

Matchę albo się kocha albo nienawidzi. To trochę jak z kolendrą, kozim serem i truflami. Podobno jest za to odpowiedzialny jakiś gen. Tego akurat nie wiem, wiem jednak, że fascynuje mnie smak matchy. Uwielbiam ją w wersji na ciepło, uwielbiam lody o smaku matchy, sernik czy inne desery, a dzisiejsza propozycja w ogóle zwala z nóg.

Ale zanim podzielę się z Wami fajnym i prostym przepisem na marchę z białą czekoladą, przypominam wpis na waniliową matchę, bowiem w tym właśnie wpisie jest spora garść ciekawych informacji o tym czy Matcha jest:

Matcha z biała czekoladą pachnie różą. Wszystko za sprawą wody różanej, którą kupicie w markecie lub sklepie tureckim.

Matcha z lodem i białą czekoladą

SKŁADNIKI:

2 łyżki dobrej jakości matchy

200 ml mleka roślinnego

4 kostki białej czekolady

łyżeczka wody różanej

6-8 kostek lodu

*do dekoracji – biała czekolada i płatki róży

PRZYGOTOWANIE:

W racuszku podgrzewamy połowę mleka, rozpuszczamy białą czekoladę.

Do podgrzanego mleka i czekolady dodajemy matchę i dolewamy resztę mleka, mieszamy wszystko (ja użyłam specjalnego pędzla, ale jeśli nie macie takiego, możecie użyć rózgi).

Całość wlewamy do misy blendera, dodajemy lód i wodę różaną.

Miksujemy wszystko tak, aby lód się rozpadł.

Całość przelewamy do szklanek lub ozdobnych kieliszków.

Wierzch dekorujemy płatkami białej czekolady i płatkami suszonej róży.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.