Brak produktów w koszyku
Matcha z lodem i białą czekoladą
Matchę albo się kocha albo nienawidzi. To trochę jak z kolendrą, kozim serem i truflami. Podobno jest za to odpowiedzialny jakiś gen. Tego akurat nie wiem, wiem jednak, że fascynuje mnie smak matchy. Uwielbiam ją w wersji na ciepło, uwielbiam lody o smaku matchy, sernik czy inne desery, a dzisiejsza propozycja w ogóle zwala z nóg.
Ale zanim podzielę się z Wami fajnym i prostym przepisem na marchę z białą czekoladą, przypominam wpis na waniliową matchę, bowiem w tym właśnie wpisie jest spora garść ciekawych informacji o tym czy Matcha jest:
Matcha z biała czekoladą pachnie różą. Wszystko za sprawą wody różanej, którą kupicie w markecie lub sklepie tureckim.
Matcha z lodem i białą czekoladą
SKŁADNIKI:
2 łyżki dobrej jakości matchy
200 ml mleka roślinnego
4 kostki białej czekolady
łyżeczka wody różanej
6-8 kostek lodu
*do dekoracji – biała czekolada i płatki róży
PRZYGOTOWANIE:
W racuszku podgrzewamy połowę mleka, rozpuszczamy białą czekoladę.
Do podgrzanego mleka i czekolady dodajemy matchę i dolewamy resztę mleka, mieszamy wszystko (ja użyłam specjalnego pędzla, ale jeśli nie macie takiego, możecie użyć rózgi).
Całość wlewamy do misy blendera, dodajemy lód i wodę różaną.
Miksujemy wszystko tak, aby lód się rozpadł.
Całość przelewamy do szklanek lub ozdobnych kieliszków.
Wierzch dekorujemy płatkami białej czekolady i płatkami suszonej róży.
Dodaj komentarz