Brak produktów w koszyku
Waniliowa Matcha Latte

Waniliowa Matcha Latte brzmi troche jak abra kadabra. I trochę magicznie też smakuje. To taki smak, który dziwi, intryguje, nie do końca pasuje, ale od którego w mig się uzależniamy i za nim tęsknimy. Swoją niezwykłością więc matcha podbija świat i kubki smakowe wszystkich, którzy o zdrowie dbac kochają.
Matcha to japońska herbata w postaci proszku – to zmielone na pył liście, które w fazie wzrostu są specjalnie traktowane. W fazie wzrostu herbata jest chroniona przed słońcem, dzięki czemu liście mają więcej aminokwasów, a sama herbata jest słodsza. Pięknie opowiada o tym czajnikowy.com.pl:
„Matcha to sproszkowana zielona herbata japońska, która powstaje ze specjalnej odmiany herbaty zacienianej. Nie jest oczywiście osobny gatunek herbaty lecz herbata szczególnie traktowana w czasie wzrostu. Plantacja przed zbiorami jest zacieniana za pomocą specjalnych bambusowych konstrukcji, na których rozwieszane są maty bambusowe ograniczające dostęp światła do herbaty. Dzięki temu procesowi w liściach wytwarza się więcej aminokwasów dzięki czemu napar jest bardziej aromatyczny i słodszy. W ten sposób powstaje herbata tencha, która jest bazą wyjściową do produkcji matchy. W ten sam sposób produkuje się gyokuro, lecz po zbiorze przechodzi ona inne procesy. Tencha nie jest rolowana i początkowej fazie mielenia możliwe jest pozbycie się nie tylko łodyżek liści ale nawet nerwów i żyłek liściowych. Proces zacieniania plantacji opracowany został w Japonii w drugiej połowie XVI w i właściwie w niezmienionej formie przetrwał do dziś.” – https://www.czajnikowy.com.pl/herbata-matcha-wlasciwosci-parzenie-historia/
Matchę można dodawać do deserów i drinków. Pyszne są lody z matchy. Ja jednak na co dzień stawiam na waniliową matchę latte. Będzie już całkiem odlotowo jak dodam, że moja matcha jest wegańska…
Mleka krowiego nie piję od 7 lat. Zastępuję je domowym mlekiem orzechowym lub mlekiem sojowym waniliowym. Jest cudownie słodkie, co w połączeniu z bardzo charakterystycznym smakiem matchy, tworzy naprawdę doskonały duet.
Waniliowa Matcha Latte to nic więc innego jak pyszny, bardzo zdrowy napój z moim ukochanym mlekiem.
Bez problemu przygotujecie ją w domu – wystarczy mieć dobry produkt – herbatę matcha i mleko sojowe waniliowe, najlepiej eco.
- zagotowana woda (nie wrzątek)
- mleko sojowe waniliowe
- 1 łyżeczka matchy
- Wodę zagotowujemy, wyłączamy gaz.
- Mleko sojowe waniliowe podgrzewamy.
- Łyżeczkę matchy wsypujemy do filiżanki lub kubka.
- Matchę zalewamy niewielką ilością wody i rozprowadzamy, rozcieramy.
- Ma ona tendencję do grudkowania, więc dobrze rozcieramy ją łyżeczką, małą rózgą lub specjalnym pędzlem do matchy.
- Kiedy rozprowadzimy matchę, dolewamy wodę (3/4 kubka).
- Podgrzane mleko sojowe waniliowe pienimy - używam rózgi.
- Mleko dolewamy do matchy.
- Gotowe!





Kasia
Akurat mam proszek matcha i mało pomysłó na wykorzystanie.
Zapamiętuję!