Brak produktów w koszyku
Mocno czekoladowe ciastka z mąki migdałowej
Mocno, podwójnie czekoladowe, idealne, bo bez grama glutenu, za to z mąki migdałowej były te ciastka. A do tego łatwe do zrobienia!
A skoro łatwe, pyszne i do tego zdrowe, nie pozostaje Wam nic innego jak się za nie zabrać…
Ciastka pieczemy krótko. Tuż po upieczeniu ciastka będę miękkie. Należy pozostawić je do wystygnięcia – wtedy też lepiej się zwiążą, stwardnieją. Co najważniejsze, kawałki ukrytej w nich czekolady pozostają miękkie. Niebo w gębie!
Dziękuję Ewelinie za pyszną i zdrową mąkę migdałową! :)
Pozdrowienia,
A.
- 230 g czekolady 70 % (115 g rozpuszczamy, 115 g siekamy)
- 190 g mąki migdałowej
- 60 g gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 110 g masła (miękkiego)
- 200 g brązowego cukru
- 2 duże jajka
- Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
- Połowę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, drugą połowę siekamy.
- W misce mieszamy mąkę migdałową, kakao, sól, sodę i cukier.
- Dodajemy masło, wyrabiamy całość.
- Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i jajka - ponownie wyrabiamy mikserem całość.
- Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę. W konsystencji ciasto może przypominać brownie. Tak ma właśnie być.
- Dwie blaszki z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Korzystając z łyżki nakładamy na papier porcje ciastek. Formujemy dowolne kształty, rozmiary, ale zachowujemy odstępy.
- Ciastka pieczemy 8-10 minut (każdą blaszkę osobno).
- Po upieczeniu ciastka zostawiamy do ostygnięcia.
- Przepis pochodzi ze strony: http://gourmandeinthekitchen.com
Ola
Witaj :)
Podglądam przepisy na Twojej stronie w sumie często, ale piszę pierwszy raz. Piszę, bo czuję się zmuszona znaleźć odpowiedź na dręczące pytanie, które nie pozwala mi przygotować np. wyżej widocznych (i pewnie przepysznych) ciasteczek, a także żadnych innych podobnych wypieków :/ chodzi o to, że smakołyki te chciałabym móc zjeść wraz z mym lubym alergikiem. Alergia na gluten – zamieniam mąkę i jest ok, alergia na mleko – sięgam po mleko roslinne i to też proste, ale mamy jeszcze alergię na białko oraz żółtko jaja kurzego – i co tu zrobić? wiem, jajka można zastąpić glutkiem z siemienia, ale czy w takich słodkich wypiekach też? możliwe, że odpowiedź jest jakoś dla wszystkich oczywista, a ja pytam o rzecz tak prostą dla alergików czy wegan, ale, o zmoro, naprawdę nie wiem i mam wątpliwości, a całe to alergiczne gotowanie utrudnia nam życie, głównie przez brak ciastek właśnie ;p