Brak produktów w koszyku
QUICHE Z SEREM KOZIM I MALINÓWKA NA SPODZIE FRANCUSKIM
Proste i szybkie danie. W zasadzie zawsze jestem gotowa, by je zrobić, bo zawsze mam w lodówce ciasto francuskie. Reszta dodatków to przypadek. Tym razem padło na przecudownie pyszny kozi ser z miodem. Odpłynęłam, serio.
Smak i zapach koziego sera lubi również moja siostra Ewa, więc odkąd jest w Warszawie, mogę bezkarnie cudować i serem się objadać :) Nie mam zbyt wiele czasu by ugniatać i chłodzić ciasto kruche – stąd pomysł na ciasto francuskie. Sposób jest następujący, sami spójrzcie jak prosty:
* podpiekamy chwilę ciasto w piekarniku
* przygotowujemy jajka i śmietankę oraz dodatki, na jakie tylko mamy ochotę
* wlewamy wszystko na ciasto i ponownie zapiekamy.
Super proste, prawda? :)
-
- * arkusz ciasta francuskiego
- * łyżka masła
- * dwa jajka
- * 80 ml śmietanki 30%
- * sól, pieprz
- * kozi ser – twarożek
- * 2 pomidory malinówki
- * kilka suszonych pomidorów
- * świeży tymianek – kilka gałązek
PRZYGOTOWANIE:
Formę do zapiekania (tym razem użyłam niewielkiej miski żaroodpornej) dokładnie smarujemy masłem. Wykładamy na nią arkusz ciasta i dokładnie nakłuwamy go widelcem. Wstawiamy formę na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (na środek).
W tym czasie jajka mieszamy ze śmietanką, dodajemy sól oraz pieprz do smaku. Lekko podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wlewamy masę. Dodajemy ser kozi, pomidory suszone oraz pomidory malinówki – pokrojone w plastry. Na ser i pomidory dodajemy trochę tymianu. Całość zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeśli zauważymy, że rogi ciasta są zbyt bardzo przypieczone, możemy na dalszą część pieczenia zakryć je folią. Po 20 minutach wyjmujemy quiche z piekarnika, dodajemy świeży tymianek.
PS. Jest wiele wariacji na temat tego dania. Możecie do śmietanki i jajek dorzucić np. garść starego, żółtego sera, można tez dodać łyżkę pesto. W zasadzie jest tyle wariacji, ile smaków czujecie :)
Smacznego! Asia.
Dodaj komentarz