Brak produktów w koszyku
MINI WŁOSKIE KOTLECIKI, MAKARON Z PESTO I SZPINAK Z PARMEZANEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Małe kotleciki to stała propozycja w moim domu. Karol je uwielbia. Tym razem postawiłam na włoskie smaki. Kotleciki były z czosnkiem, parmezanem i pietruszką. Podałam je z makaronem, który wymieszałam z pesto bazyliowym i suszonymi pomidorami. Do całości idealnie pasował blanszowany na masełku szpinak z solidną garścią parmezanu, paskami suszonych pomidorów i prażonymi orzeszkami pini.
Przesyłam pozdrowienia dla Rafcia i Ewci, którzy dzielnie wszystko zjedli i pomogli mi przy fotografiach :)
- ***MIĘSO
- 500 g mięsa mielonego z łopatki
- 3 ząbki czosnku
- garść startego parmezanu
- 2-3 łyżki posiekanej, świeżej pietruszki
- sól, pieprz
- 2 łyżki bułki tartej
- 2-3 łyżki wody
- jajko
- olej do smażenia
- ***MAKARON
- po garści makaronu na osobę
- pesto bazyliowe
- ok. 10 suszonych pomidorów
- ***SZPINAK
- świeży szpinak (np. całe opakowanie baby szpinaku z Lidla)
- łyżka masła
- garść tartego parmezanu
- ok. 5-6 pomidorów suszonych
- 2-3 łyżki orzeszków pini
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor.
- Mięso przekładamy do miski, dodajemy przesmażoną cebulke.
- Do mięsa i cebulki dodajemy jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, dwie łyżki wody.
- Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa.
- Pietruszkę myjemy, siekamy, dodajemy do całości.
- Mięso wraz z resztą dodatków dokładnie wyrabiamy.
- Formujemy małe kuleczki - może pomóc zwilżenie dłoni wodą.
- Uformowane, małe kotleciki smażymy na złoty kolor na rogrzanym oleju, na patelni.
- Makaron gotujemy w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu al dente.
- Ugotowany makaron mieszamy z kilkoma łyżkami pesto i pokrojonymi na paseczki suszonymi pomidorami.
- Przed podaniem możemy podgrzać makaron w garnku, w którym się gotował lub na patelni.
- Świeży szpinak dokładnie myjemy i oczyszczamy.
- Same listki przesmażamy na maśle rozpuszczonym na patelni.
- Szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość, wtedy dodajemy do niego paremzan i suszone pomidory.
- Orzeszki pini podgrzewamy na patelni.
- Usmażone kotleciki podajemy z ciepłym makaronem z pesto oraz szpinakiem z parmezanem i suszonymi pomidorami. Całość posypujemy zrumienionymi orzeszkami pini.
Dodaj komentarz