Sałatka ze szpinaku, pomidorów i mascarpone

SAŁATKA ZE SZPINAKU I MASCARPONE

SAŁATKA ZE SZPINAKU I MASCARPONE

Długo zastanawiałam się czy dzielić się z Wami przepisem na tę sałatkę. Wszystko przez to, że jest bardzo, ale to bardzo prosta w przygotowaniu. Tak prosta, że aż wstyd. Jednak to, co nadaje jej wyjątkowości to serek mascarpone i sos. A że nikt z moich znajomych mascarpone do sałatek nie dodaje, postanowiłam przepis na Gary wrzucić. A co.

Pierwszy raz tę sałatkę zjadłam w Punto Pizza, naszej osiedlowej, doskonałej pizzeri. Rozkochałam się w aksamitnym mascarpone idealnie połączonym z sosem i suszonymi pomidorami. Mascarpone cudownie wtapia się w sałatkę, rozpuszcza niczym masło i przenika do każdego listka szpinaku.

W oryginalnej wersji sałatka podawana jest z cienkimi plastrami salami picante.

Ja dziś dzielę się z wami przepisem podstawowym. Do takiej wersji sałatkimożecie dodać wszystko to, co Wam w duszy gra – szynkę parmeńską, salami, chorizo, podprażone orzechy czy lekko uprażone nasiona chia.

I jeszcze jedno – zapamiętajcie przepis na sos. Jest obłędny. Przepis dostałam od Andrzeja Kmity – Króla dobrej energii, siewek, kiełków i jadalnych kwiatków. Sosem polewam kiełki słonecznika. I już. Ogrom dobroci i smaków na talerzu. I o to chodzi.

 

<3

Sałatka ze szpinaku i mascarpone
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. składniki dla 3-4 osób
  2. szpinak baby (całe opakowanie)
  3. mascarpone 200 g
  4. 20 suszonych pomidorów
  5. 15-20 pomidorków koktajlowych
sos
  1. pół kubka oliwy z oliwek (lub oliwy po pomidorach suszonych)
  2. 4-5 łyżek octu balsamicznego
  3. 2 solidne łyżki musztardy francuskiej
  4. solidna łycha miodu
PRZYGOTOWANIE
  1. Szpinak płuczemy, osuszamy i przekładamy na półmisek (do miski, na talerz). Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i pomidory suszone.
  2. Sos przygotowujemy mieszając (roztrzepując) ze sobą wszystkie składniki. Do oliwy dodajemy ocet, mieszamy. Następnie dodajemy miód i musztardę. Mieszamy wszystko widelcem lub trzepaczką do uzyskania konsystencji emulsji.
  3. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
Uwagi
  1. Próbujemy sos. Jeśli jest zbyt mało słodki, dodajemy miód. Jeśli zbyt mało kwasny - ocet balsamiczny.
  2. Do sałatki dodatkowo możemy dodać szynkę, salami, orzechy czy też pestki - wszystko wedle gustu i potrzeby.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
SAŁATKA ZE SZPINAKU I MASCARPONE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.