Brak produktów w koszyku
Sałatka ze szpinaku, pomidorów i mascarpone
Długo zastanawiałam się czy dzielić się z Wami przepisem na tę sałatkę. Wszystko przez to, że jest bardzo, ale to bardzo prosta w przygotowaniu. Tak prosta, że aż wstyd. Jednak to, co nadaje jej wyjątkowości to serek mascarpone i sos. A że nikt z moich znajomych mascarpone do sałatek nie dodaje, postanowiłam przepis na Gary wrzucić. A co.
Pierwszy raz tę sałatkę zjadłam w Punto Pizza, naszej osiedlowej, doskonałej pizzeri. Rozkochałam się w aksamitnym mascarpone idealnie połączonym z sosem i suszonymi pomidorami. Mascarpone cudownie wtapia się w sałatkę, rozpuszcza niczym masło i przenika do każdego listka szpinaku.
W oryginalnej wersji sałatka podawana jest z cienkimi plastrami salami picante.
Ja dziś dzielę się z wami przepisem podstawowym. Do takiej wersji sałatkimożecie dodać wszystko to, co Wam w duszy gra – szynkę parmeńską, salami, chorizo, podprażone orzechy czy lekko uprażone nasiona chia.
I jeszcze jedno – zapamiętajcie przepis na sos. Jest obłędny. Przepis dostałam od Andrzeja Kmity – Króla dobrej energii, siewek, kiełków i jadalnych kwiatków. Sosem polewam kiełki słonecznika. I już. Ogrom dobroci i smaków na talerzu. I o to chodzi.
<3
- składniki dla 3-4 osób
- szpinak baby (całe opakowanie)
- mascarpone 200 g
- 20 suszonych pomidorów
- 15-20 pomidorków koktajlowych
- pół kubka oliwy z oliwek (lub oliwy po pomidorach suszonych)
- 4-5 łyżek octu balsamicznego
- 2 solidne łyżki musztardy francuskiej
- solidna łycha miodu
- Szpinak płuczemy, osuszamy i przekładamy na półmisek (do miski, na talerz). Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i pomidory suszone.
- Sos przygotowujemy mieszając (roztrzepując) ze sobą wszystkie składniki. Do oliwy dodajemy ocet, mieszamy. Następnie dodajemy miód i musztardę. Mieszamy wszystko widelcem lub trzepaczką do uzyskania konsystencji emulsji.
- Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
- Próbujemy sos. Jeśli jest zbyt mało słodki, dodajemy miód. Jeśli zbyt mało kwasny - ocet balsamiczny.
- Do sałatki dodatkowo możemy dodać szynkę, salami, orzechy czy też pestki - wszystko wedle gustu i potrzeby.
Dodaj komentarz