Stornia pieczona z kaszą gryczaną i sosem porowym

Zapraszam po przepyszny przepis z obłędnie smacznym sosem na bazie porów i białego wina. A wszystko to ze stronią, którą przygotowałam w ramach projektu #NaturalnieBałtyckie.

 

Składniki:

  • Stornia 2 szt 
  • kasza gryczana 150 g
  • młode pory 4 szt 
  • masło 50 g 
  • śmietana 18% 100 g 
  • wino białe 100 ml 
  • koperek 1 łyżka 
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:

Wytnij filety ze storni, następnie obgotuj kaszę gryczaną we wrzącej osolonej wodzie. Młode pory umyj i pokrój w plastry, smaż na mocno rozgrzanym maśle do zbrązowienia, następnie dodaj białe wino, zredukuj, dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Układaj w naczyniu do zapiekania kolejno kaszę, rybę oraz sos. Całość posyp koperkiem i zapiekaj 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.