Brak produktów w koszyku
Stornia pieczona z kaszą gryczaną i sosem porowym
Zapraszam po przepyszny przepis z obłędnie smacznym sosem na bazie porów i białego wina. A wszystko to ze stronią, którą przygotowałam w ramach projektu #NaturalnieBałtyckie.
Składniki:
- Stornia 2 szt
- kasza gryczana 150 g
- młode pory 4 szt
- masło 50 g
- śmietana 18% 100 g
- wino białe 100 ml
- koperek 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wytnij filety ze storni, następnie obgotuj kaszę gryczaną we wrzącej osolonej wodzie. Młode pory umyj i pokrój w plastry, smaż na mocno rozgrzanym maśle do zbrązowienia, następnie dodaj białe wino, zredukuj, dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Układaj w naczyniu do zapiekania kolejno kaszę, rybę oraz sos. Całość posyp koperkiem i zapiekaj 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
Dodaj komentarz