Grilowane szprotki z ziołową salsą, na bagietce z tapenadą z czarnych oliwek

Oto przepis na jeden kęs. Pyszne chrupiące kromki bagietki, aromatyczna salsa i grillowane szprotki. A wszystko to w ramach projektu #NaturalnieBałtyckie :)

Składniki: 

  • Szprotki oczyszczone 10 szt 
  • oliwa z oliwek 50 g 
  • zioła mix 
  • bagietka 1 szt 
  • czarne oliwki drylowane 100 g
  • czosnek 1 ząbek 
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:

Szprotki, umyj, oczyść i dopraw solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek. Następnie smaż na mocno rozgrzanej grillowej patelni z obu stron aż się zrumienią. Z oliwek, czosnku i oliwy przygotuj pastę, dokładnie siekając je, dopraw solą oraz pieprzem. Bagietkę zarumień na patelni grillowej. Ulubione zioła drobno posiekaj i wymieszaj z oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem. Na zgrllowanej bułce układaj, tapenadę, następnie szprotki, całość polej ziołową salsą. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.