Szarpana łopatka

Szarpaną łopatkę zawsze przygotowuję z przepisu mojego kolegi Łukasza, który prowadzi fantastycznego bloga Ale Meksyk!. Oto cały przepis Łukasza: https://www.alemeksyk.eu/blog/item/950-szarpana-lopatka-wieprzowa-z-chipotle-meksykanski-slow-food-na-kilka-sposobow-podania.html

Przepis jest doskonały, mięso wychodzi fantastyczne i jest bazą do doskonałych dań. 

Dziś postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem z moją małą modyfikacją (bo np. nie wszyscy w domu lubią kumin ;)

Szarpaną łopatkę można użyć jako bazy do kanapki – wkładamy mięso w chrupiąca bułę czy podsmaży na maśle chleb tostowy, dodajemy dodatki i już.

Szarpana łopatkę można włożyć również do bułki ugotowanej na parze.

Szarpaną łopatkę można w końcu podać z frytkami, ziemniakami, ryżem, tortillą czy naciosami.

A jeśli chodzi o dodatki to polecam wszystkie warzywa marynowane, kiszonki, sałaty, pikle, kolendrę czy majonez zmieszamy z sosem chilli. 

Przygotujcie ją raz i gwarantuję, że na stałe zagości na Waszych stołach.

 

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej

1 łyżka wędzonej papryki

1 łyżka brązowego cukru lub miodu

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 solidna łyżka musztardy

1 łyżka octu jabłkowego

4 łyżki oleju

**************

3 łyżki oleju

30 ml octu jabłkowego

1 duża cebula biała

3 ząbki czosnku

100 ml passaty pomidorowej

150 ml bulionu

***************

sos bbq lub Sriracha – do smaku i opcjonalnie

Przygotowanie:

W misce łączymy wszystkie składniki na marynatę: paprykę, sól, pieprz, cukier, musztardę, olej, ocet jabłkowy. Mięso porządnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy marynatą. Przykrywamy zamarynowane mięso i chowamy je na ok 2 godziny do lodówki (można i na całą noc).

Zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki, piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni, przygotowujemy naczynie żaroodporne.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej i porządnie obsmażamy mięso z każdej strony. Mięso zdejmujemy z patelni. Na tę samą patelnię wlewamy ocet i mieszamy całość, tak aby odeszło wszystko po smażeniu mięsa. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek i na niewielkim gazie smażymy wszystko. Dodajemy pastę pomidorową, gotujemy chwilę i wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy mięso. Całość zalewamy bulionem, przykrywamy i pieczemy (bez termoobiegu) przez 4 godziny w 150 stopniach.

Po tym czasie wyjmujemy mięso. Powinno się dosłownie rozpadać. Widelcami szarpiemy mięso na kawałki łącząc z całym sosem.

Do smaku do mięsa możemy dodać sos bbq czy srirachę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.