Zapiekane szparagi z ziołami i cytryną to szybka przekąska, lekkie, samodzielne danie lub dodatek do obiadu. To mój ulubiony sposób na szparagi, który z całego serca polecam!
- zielone szparagi
- garść świeżego rozmarynu
- cytryna
- ok. 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól morska
- Szparagi dokładnie myjemy, płuczemy główki, w których może być ziemia.
- Odcinamy ich zdrewniałe, białe końce.
- Szparagi wkładamy do naczynia żaroodpornego.
- Cytrynę zalewamy wrzątkiem, kroimy ją na plasterki.
- Zioła siekamy.
- Szparagi polewamy oliwą z oliwek, dodajemy zioła i plastry cytryny.
- Całość oprószamy solą. Mieszamy wszystko, żeby smaki się przegryzły.
- Szparagi pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, co jakiś czas je mieszając.
- Inspiracją do przygotowania zapiekanych szparagów był KukBuk.