Brak produktów w koszyku
Ryba w pomidorach
Padło na okonia morskiego – to właśnie okonia kupiliśmy na Targu Śniadaniowym u Pana „Z kutra ryba”.
Możecie kupić też inną, białą rybę, np. dorsza. Najlepiej kupić filety.
Przygotowanie tego dania zajmuje nie więcej niż 20-25 minut.
Do ryby można podac ryż lub ziemniaki. Ze względu na aromatyczny sos, świetnie smakuje również z chrupiącą bułką.
RYBA W POMIDORACH
2015-01-23 11:54:21
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szalotka lub mała cebula
- ząbek czosnku
- 4 pomidory malinowe + gałązka małych (można też użyć pomidorów z puszki)
- sól, pieprz
- filety ryby, np. okonia morskiego (po 150 g każdy)
- 2 łyżki pesto rosso
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- garść świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
- Pomidory malinowe zalewamy wrzątkiem, ściągamy z nich skórę, kroimy na małe kawałki. Małych pomidorów lub pomidorów na gałązkach nie obieramy. Pieczemy je z ogonkami i w skórce.
- Rybę myjemy, oczyszczamy z ości, osuszamy.
- Na oliwie podsmażamy posiekane: szalotkę i ząbek czosnku. Kiedy oliwa zacznie pachnieć, a cebula zmięknie, dodajemy pokrojone pomidory.
- Doprawiamy całość solą i pieprzem, dusimy ok. 10 minut.
- Sos pomidorowy przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Na sosie układamy kawałki ryby, dokładamy małe pomidorki.
- Rybę solimy i smarujemy pesto rosso.
- Całość posypujemy orzeszkami pini i skrapiamy oliwą z oliwek.
- Rybę w pomidorach zapiekamy ok. 15-20 minut (w zależności od grubości filetów).
- Po upieczeniu rybę posypujemy posiekaną bazylią.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz