Brak produktów w koszyku
Tort z duszkami – na Halloween
Najzwyklejszy na świecie – biały, śmietankowy tort z duszkami przygotowanymi z pianek Marshmallows zrobiliśmy z Karolkiem i Dziadzią Lolkiem na Halloween.
Ja zabrałam się za biszkopt, Tata i Karolek za duszki. Wyszedł fajowy :)
Tort z duszkami
2016-10-30 20:36:34
*biszkopt
- tortownica o średnicy 18 cm
- 4 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 100 g drobnego cukru
- 25 g mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masło do posmarowania formy
- *do przełożenia
- herbata owocowa + cukier + cytryna
- 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 100 g mascarpone
*na wierzch
- 300 ml śmietanki 30%
- 100 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- cukier z prawdziwą wanilią
*duszki
- pianki marshmallows
PRZYGOTOWANIE
- Tortownicę smarujemy masłem, piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
- Jajka myjemy, osuszamy, oddzielamy białka od żółtek. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno partiami dodając cukier.
- Do ubitych białek dodajemy żółtka i przesianą mąkę pszenną.
- Po tym dodajemy proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.
- Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut - do suchego patyczka.
- Ciasto porządnie studzimy. Po wystudzeniu kroimy na pół.
- Herbatę owocową zaparzamy, dodajemy łyżkę cukru i sok z połowy cytryny.
- Tak przygotowaną herbatą nasączamy biszkopt.
- Dżem z czarnej porzeczki mieszamy z połową opakowania mascarpone.
- Taką masę nakładamy na biszkopt, dociskamy drugim biszkoptem.
- Zimną śmietankę ubijamy na sztywno.
- Dodajemy cukier puder i mascarpone oraz cukier z prawdziwą wanilią.
- Taką śmietankę otulamy cały tort - boki i wierzch.
- Tort chłodzimy w lodówce.
- Przed podaniem tort ozdabiamy duszkami.
- Duszki przygotowujemy z pianek marshmallows. Na jedną, całą piankę nakładamy drugą, ściętą na kształt czapki :)
- Na piance domalowujemy oczy - jadalnym pisakiem.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Słodkie okruszki
Bardzo fajny pomysł na tort :)