Brak produktów w koszyku
Najlepszy przepis na tosty
To jest moi drodzy specjalny i rodzinny przepis na tosty. A w dodatku bardzo stary, bo ma ponad 30 lat. Tylko takie tosty jadło się w moim domu i tylko moja Mama potrafiła przygotować je najlepiej.
Tosty są kolacją obowiązkową zawsze, gdy pojawiamy się u Rodziców. Ich zapach oraz ich smak zawsze przypomina mi Tatę, Mamę i Ewę. Podobnie jak sałatka z pomidorów. Jak fajnie, że jesteśmy teraz wszyscy razem :)
Przepis na nasze tosty jest świetny – przygotowanie proste, a smak wspaniały!
Tosty przygotowujemy z normalnego, białego chleba, nawet czerstwego. Kromki smarujemy masłem i pastą pomidorową. Dodajemy do nich ser żółty, szynkę lub salami i cebulę. Tosty smażymy na patelni i aby usmażyły się równomiernie, przyciskamy kromki czajnikiem lub garnkiem z wodą.
Kromki pieczywa pięknie się złocą, ser rozpuszcza, cebula mięknie. Uwielbiam te tosty!
:)
- 2 kromki białego chleba
- masło do posmarowania pieczywa
- 2 łyżeczki pasty pomidorowej (koncentratu pomidorowego)
- 2 plastry sera żółtego
- 2 plastry wędliny (szynki lub salami)
- 2 plastry białej cebuli
- sól
- olej do smażenie
- Kromki chleba smarujemy masłem.
- Na maśle rozsmarowujemy koncentrat pomidorowy.
- Na paście pomidorowej układamy ser, wędlinę oraz cebulę.
- Cebulkę solimy, kromki składamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Rozpoczynamy smażenie tostów - kromki dociskamy czajnikiem lub garnkiem z wodą.
- Po kilku minutach przewracamy tosty i smażymy je z drugiej strony ponownie dociskając czajnikiem lub garnkiem.
- Po usmażeniu tostów na złoty kolor, kiedy ser w środku idealnie się ciągnie, kroimy tosty na pół.
- Idealne do tostów jest bardzo zimne piwo :)
- Smacznego!
- Asia
Dodaj komentarz