Brak produktów w koszyku
Zupa krem z jarmużu
Czym właściwie jest jarmuż? Jarmuż to warzywo pochodzące z rodziny kapustnych. Pięknie rośnie, jego liście mogę być ogromne i karbowane. Jest bardzo cennym warzywem, szczególnie o tej porze roku. Jarmuż zawiera w sobie mnóstwo karotenu i witaminy C, błonnik, witaminę D i E.
Jarmuż świetnie smakuje w sałatkach, idealnie pasuje do pieczonej kaszy z warzywami. Od chipsów z jarmużu naprawdę można się uzależnić, a zupa krem z jarmużu z pewnością podbije Wasze podniebienia i serca.
- *dla dwóch osób
- 2 szklanki jarmużu
- mała cebula
- 4 ziemniaki
- 4-5 szklanek bulionu
- sól, pieprz do smaku
- łyżka masła
- dwie łyżki tartego parmezanu
- Jarmuż płuczemy, wycinamy błonki. Klika listków odkładamy – uprażymy je na koniec.
- Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na maśle.
- Dodajemy jarmuż, podsmażamy chwilkę całość
- Do cebuli i jarmużu dolewamy bulion, dodajemy ziemniaki i gotujemy aż ziemniaki zmiękną.
- Zupę miksujemy na gładko i doprawiamy do smaku.
- Liście jarmużu, które wcześniej odłożyliśmy, podsmażamy na osobnej patelni aż lekko się zrumienią.
- Dodajemy je do zupy już na talerzu.
- Całość oprószamy tartym parmezanem.
gin
Mmm, uwielbiam jarmuż, i nie mogę się doczekać, aż i u nas znów będzie dostępny. A wtedy z pewnością ugotuję sobie taką zupę :)