Brak produktów w koszyku
TRUFLE Z CHILI, MALINAMI I KROPLĄ WIŚNIÓWKI
Do przygotowania tych trufli skłonił mnie wpis na blogu „W KADRZE SMAKU”, który prowadzi moja dobra koleżanka Karina.
Zawsze wydawało mi się, że przyjemność jedzenia takich słodkości wiąże się z ogromem pracy związanym z ich przygotowaniem. Karina udowodniła, że przyjemność jest i w trakcie przygotowania (bo krótko) i w trakcie jedzenie (bo niebiańsko) :)
Swoje trufle przygotowałam w dwóch wersjach- pierwsza część była z pokruszonymi, mrożonymi malinami i kapką wiśniówki, druga część kryła w sobie pikanterię chili.
SKŁADNIKI:
* 100 g gorzkiej czekolady, zawartość kakao 74%
* 1/2 papryczki chili- bez pestek, drobno posiekanej
* 80 g śmietanki kremówki
* 3 łyżeczki wiśniówki
* 5 łyżeczek pokruszonych malin (użyłam mrożonych, łatwo było je pokruszyć)
* 1 łyżka masła
* kakao do obtoczenia trufli
PRZYGOTOWANIE:
W garnuszku zagotowujemy śmietankę. Zestawiamy z ognia, dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy całość. Następnie dodajemy masło. Jeśli chcemy zrobić dwa rodzaje czekoladek, dzielimy masę na pół. Do pierwszej części dodajemy chili i dokładnie mieszamy. Do drugiej części masy dodajemy wiśniówkę oraz maliny.
Obie masy przekładamy do foremek, miseczek i chłodzimy w lodówce ok. godziny. Po tym czasie, kiedy masa jest zwarta, formujemy łyżeczką kulki. Do miski wsypujemy kakao i obtaczamy w nim nasze kulki. Tak przygotowane trufle przekładamy do papilotek i chłodzimy w lodówce.
Pozdrowienia, Asia
Dodaj komentarz