Brak produktów w koszyku
Urodzinowy tort bezowy

„Mamo, musisz upiec bezę. To z nią najbardziej się kojarzysz” – powiedział Karol.
Tort bezowy z kajmakiem i słonymi migdałami gotowy, a ja mam chwilę na podsumowanie nie roku, nie dwóch, a trzech… Trzech lat Odczaruj Gary, moich ukochanych Garów.
Zza biurka i excela do kuchni…
Gary to przepisy, zdjęcia, cyfry, ludzie… Prawie milion odsłon, tysiące osób na Facebooku czy Twitterze, ponad 500 wpisów na stronie. Ale Gary to przede wszystkim moje życie i dowód na to, że gdy pasja płynie z serca, może zmienić całą rzeczywistość. Pasja do Garów zmieniła moje życie zawodowe i prywatne. Ciężko w moim domu doszukać się dwóch jednakowych talerzy czy kubków, a w każdym rogu leżą deski, plany zdjęciowe, wstążki i stare łyżki…
Pasja do Garów rozwinęła moją miłość do fotografii. I choć wciąż powtarzam, że najbardziej na świecie kocham fotografować jedzenie, bo nic się nie rusza i nie marudzi, to prawda jest taka, że fotografuję również ludzi – pięknych sercem i nie tylko. Bo Gary w końcu to też ludzie – wspaniali i pełni pasji jak ja – na co dzień wypełniający moje codziennie życie. To ludzie kochający jedzenie, wino, muzykę i życie. Otaczają mnie i dają siłę na tworzenie tego wszystkiego, dają inspirację i satysfakcję i za to wszystkim moim bliskim dziękuję z całego serca.
A tymczasem zapraszam po przepis na pyszny tort bezowy, który czeka już na moich Przyjaciół :)
#beza
- 8 białej
- 350 g cukru
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- masa kajmakowa 400 g
- mascarpone 2 x 200 g
- migdały 100 g
- cukier - 1 łyżka
- sól morska - 1 łyżeczka
- suszona żurawina - 4 łyżki
- Jajka myjemy, osuszamy, bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek.
- Białka przekładamy do metalowej miski i zaczynamy ubijać.
- Kiedy białka zaczną się pienić, dodajemy porcję cukru.
- Małymi partiami dajemy do ubijanych białek cały cukier.
- Pianę ubijamy długo, wolno dodajemy cukier, powinien cały się rozpuścić.
- Ubijanie może potrwać nawet 10-15 minut.
- Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, nadal ją ubijamy i dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.
- Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni (termoobieg), blachy wykładamy papierem do pieczenia (dwie).
- Nakładamy bezę na blachy - formujemy dwa krążki. Możemy łyżką ozdobnie wywinąć brzegi.
- Blachy wkładamy do piekarnika.
- Bezy pieczemy 30 minut w 120 stopniach i 2,5 godziny w 100 stopniach.
- Po tym czasie bezy zostawiamy w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia*
- Krem: mascarpone miksujemy z kajmakiem.
- Migdały prażymy na patelni wraz z cukrem i solą. Kiedy ostygną, dodajemy je do masy (możemy wcześniej je potłuc).
- Bezę przekładamy kremem, dodajemy żurawinę, posypujemy migdałami.
- *Najczęściej bezy piekę wieczorem, a po upieczeniu wyłączam piekarnik i zostawiam bezy do rana.

Cukry Proste
Sto lat! Boski tort i świeczka:)