Brak produktów w koszyku
Krem ze szparagów i groszku
Bardzo szparagowy jest i ten tydzień i cały maj, więc zapraszam po przepis na pyszny krem – ze szparagów i zielonego groszku.
KREM ZE SZPARAGÓW I GROSZKU
2015-05-10 09:28:32
SKŁADNIKI
- Łyżka masła
- Cebula
- Kubek zielonego groszku (może być mrożony)
- Pęczek szparagów
- litr bulionu
- Sól, świeżo mielony pieprz
- Śmietana 12% - opcjonalnie
- Oliwa z oliwek - opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE
- Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy groszek.
- Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końce oraz główki.
- Końce wyrzucamy, a główki zachowujemy.
- Szparagi (bez główek) kroimy na kawałki i dodajemy do groszku i cebuli. Podsmażamy chwilę całość ok 5-7 minut.
- Następnie warzywa zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu ok 20-25 minut.
- Kiedy warzywa zmiękną, miksujemy całość na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem.
- Zupę krem możemy podać z łyżką kwaśnej śmietany. Możemy skropić ją również kilkoma kroplami oliwy.
- Na samym końcu dodajemy do zupy główki szparagów, które wcześniej odłożyliśmy.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz