Blok czekoladowy

Kto ma ochotę na blok czekoladowy? Palec do budki! Mam przepis prosty i pyszny. Więc biegiem do sklepu po mleko w proszku. Odsypcie z foliowego worka dwie szklanki. Resztę możecie zjeść palcem lub łyżeczką. Jak kiedyś, co nie? :)

Blok czekoladowy
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *rondelek
  2. *prostokątna forma
  3. *papier do pieczenia
  4. *kostka masła
  5. *pół szklanki mleka
  6. *trochę więcej niż pół szklanki brązowego cukru
  7. *4 łyżki bardzo dobrej, gorzkiej, startej czekolady
  8. *solidna łyżka kakao
  9. *dwie szklanki mleka w proszku
  10. *dwa opakowania herbatników (ok. 20 sztuk)
PRZYGOTOWANIE
  1. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i cukier. Całość trzymamy na malutkim ogniu, mieszamy. (nie gotujemy!)
  2. Do rondelka dodajemy czekoladę i kakao.
  3. Rondelek zdejmujemy z gazu i małymi porcjami dodajemy do masy mleko w proszku.
  4. Całość porządnie mieszamy trzepaczką - do momentu aż wszystkie składniki połączą się.
  5. Na koniec do masy dodajemy pokrojone w kawałki (lub pokruszone) herbatniki.
  6. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Blok wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentarze do “Blok czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.