Brak produktów w koszyku
Racuszki z jabłkiem i jagodami

Chrupiące, pulchne i zdrowe, bo z jabłkiem oraz z dodatkiem mąki żytniej – takie były nasze mini placuszki.
Placuszki czy racuszki są dla mojego Pieguska alternatywą do naleśników. Ciasto przygotowuje się w mgnieniu oka, smażenie też nie trwa długo.
Placuszki podałam z syropem klonowym i jagodami. Można je również oprószyć cukrem pudrem i polać musem owocowym.
Racuszki można przygotować z samej mąki pszennej, można też mąkę pszenną pomieszać z żytnią, a można również użyć mąki razowej.
- 1 szklanka mąki (może być pomieszana – poł na pół np. pszenną z żytnią)
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- łyżka masła
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej lub masło do smażenia
- dodatki: syrop klonowy, jagody, cukier puder
- Jajko myjemy, wbijamy do miski, roztrzepujemy.
- Dodajemy mleko, mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia – miksujemy całość.
- Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do ciasta, mieszamy.
- Do ciasta dodajemy również rozpuszczone masło.
- Ciasto powinno być dość gęste, dużo bardziej niż zwykłe ciasto na naleśniki.
- Jeśli jest potrzeba, dodajemy więcej mąki (lub mleka).
- Patelnię rozgrzewamy, dodajemy masło lub olej. Łyżką nakładamy na rozgrzaną patelnię niewielką ilość ciasta. Samżymy ok. 2 minuty z każdej strony – na złoty kolor.
- Po usmażeniu placuszki polewamy syropem klonowym i posypujemy jagodami.
- Smacznego!
- Asia
Dodaj komentarz