CAPRESE

CAPRESE
Caprese to klasyczna, włoska sałatka, którą przyrządza się z plastrów mozzarelli, pachnących słońcem pomidorów i aromatycznej, świeżej bazylii. Jej kolory symbolizują włoską flagę.

Moja sałatka też jest klasyczna. Jest klasycznie przepyszna. Aby jednak nie było zbyt klasycznie i nudno, postanowiłam podać ją w kieliszkach do Martini.

Caprese w kielszkach prezentowała się obłędnie. Tak bardzo, że zagościła w najnowszym numerze Magzynu SMAQ :)

 

CAPRESE
Napisz recenzję
Drukuj
(dla 2 osób)
  1. 12 pomidorków koktajlowych
  2. 12 małych kulek mozzarelli
  3. kilka listków rukoli
  4. 4 łyżki pesto Genovese
  5. sól, świeżo mielony pieprz
  6. listki bazylii
  7. opcjonalnie – oliwa z oliwek + ocet balsamiczny
PRZYGOTOWANIE
  1. Pomidorki myjemy, suszymy, przecinamy na pół.
  2. Kulki mozzarelli odsączamy, odkładamy do miseczki.
  3. Do kieliszka lub miski wkładamy listki rukoli, dodajemy pomidory oraz mozzarellę.
  4. Do całości dodajemy pesto Genovese i bardzo delikatnie mieszamy.
  5. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem wedle uznania.
  6. Całość ozdabiamy bazylią.
  7. Sałatkę dodatkowo możemy skropić dobrą oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym.
  8. Pozdrowienia, Asia
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

CAPRESE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.