Sałatka nicejska to pomysł na szybką i bardzo zdrową przekąskę. Polecam!
- tuńczyk w oliwie
- różne rodzaje sałat
- zielona fasolka
- pomidorki cherry (czerwone/żółte)
- jajka przepiórcze
- czarne oliwki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki musztardy (np. dijon)
- 1 łyżka octu winnego
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- świeże zioła (oregano)
- Sałaty myjemy, rwiemy na kawałki, układamy na talerzu.
- Fasolkę gotujemy al dente, odcedzamy, układamy na sałacie.
- Dodajemy pokrojone pomidorki, czarne oliwki oraz ugotowane jajka przepiórcze.
- Na koniec na talerzu układamy tuńczyka.
- Aby przygotować sos wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki (oliwa, ocet, musztarda, przyprawy).
- Sosem polewam sałatkę.
- Smacznego,
- Asia