GALARETKA Z CZERWONEGO WINA

galaretka z czerwonego wina Galaretka z czerwonego wina pięknie pachnie, świetnie wygląda i obłędnie smakuje. Dostałam kiedyś taką galaretkę w prezencie. Było mi jej żal jeść :)

Dodawałam małe kawałki do kanapek z dobrym, kozim serem lub takich z pieczoną kaczką czy innym mięsem.

Do przygotowania mojej galaretki użyłam czerwonego wina wytrawnego oraz żurawiny, która została mi po zrobieniu nalewki. Zmiksowałam ją i wraz z przyprawami dodałam do wina.

Oczywiście możecie przygotowac galaretkę tylko na bazie wina. Z pewnością będzie bardziej klarowna.

Galaretka w ozdobnym słoiku z pewnością będzie wspaniałym, świątecznym prezentem. Gorąco zachęcam do przygotowania tej pyszności.

 

SKŁADNIKI:

* 500 ml czerwonego wina

* ok. 3 łyżek cukru (jeśli użyliśmy wina wytrawnego i chcemy, aby galaretka była ciut słodka)

* pół kubka żurawiny – pozostałość po zrobieniu nalewki (opcjonalnie)

* pomarańcza (sok + skórka)galaretka z czerwonego wina

* gwiazka anyżu

* łyżeczka cynamonu (+kora)

* 2-3 ziarna kardamonu

* żelatyna (3 łyżeczki)

 

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wlewamy wino. Opcjonalnie dodajemy przetartą/zmiksowaną żurawinę. Jesli użyliśmy wina wytrawnego, a chcemy żeby galaretka była słodka, dosypujemy cukier.

galaretka z czerwonego wina

Pomarańczę zalewamy wrzątkiem, dokładnie myjemy, suszymy. Ścieramy z niej skórkę, wyciskamy sok – dodajemy do wina. Dodajemy również anyż, cynamon oraz kardamon. Całość mieszamy, podgrzewamy na małym ogniu.

Do ciepłego wina z przyprawami dosypujemy żelatynę – ok. 3 łyżek na 500 ml płynu (zgodnie z opisem na opakowaniu). Mieszamy wszystko do rozpuszczenia się żelatyny i cukru.

Całość przelewamy do wyparzonych słoiczków, schładzamy i wstawiamy do lodówki, aby całość stężała.

 

Gotowe!

Pozdrowienia, Asia :)

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *