Tagliatelle z krewetkami w sosie śmietanowo-winnym

tagliatelle z krewetkami

Do przygotowania tego makaronu potrzebujecie kilku składników: makaronu, krewetek, wina, śmietanki, przypraw, chęci i miłości.

Danie ugotujecie w kilka chwil. To szybka akcja. Czasami właśnie tak jest. Nie spodziewacie się niczego, a tu nagle dzieje się coś pysznego i pięknego.

Tagliatelle z krewetkami w sosie śmietanowo-winnym wypada oprószyć zieloną pietruchą. Ale kiedy jej brak, możecie dodać kilka pomidorków. Nadadzą całości świeżego akcentu i koloru przełamując ten wszechobezwładniający, miłosny róż :)

Składniki dla 2 osób:

200 g tagliatelle + sól

10-12 krewetek tygrysich

2 łyżki masła klarowanego

4 ząbki czosnku

sól

świeżo mielony pieprz

100 ml śmietanki 30%

100 ml białego wina

1 łyżeczka sambalu

sok z limonki lub cytryny (do smaku)

Przygotowanie:

Krewetki myjemy, oczyszczamy (usuwamy przewód pokarmowy, czarna nitka), odkładamy.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente, odkładamy wraz z 1/4 szklanki wody, w której się gotował.

Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy czosnek.

Kiedy czosnek zacznie pachnieć (tuż po chwili), wrzucamy krewetki.

Podsmażamy je po minucie z każdej strony, dodajemy sól, pieprz, sambal.

Mieszamy wszystko i zalewamy śmietanką oraz winem.

Kiedy smaki połączą się, wrzucamy makaron.

Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy dolać więcej wina lub wody, którą odlaliśmy z gotowania makaronu.

Danie doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny lub limonki.

Makaron możemy oprószyć natką pietruszki. Możemy też dodać kilka pomidorków, ale jest to opcjonalne.

 

tagliatelle z krewetkami tagliatelle z krewetkami tagliatelle z krewetkami

 

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.