Brak produktów w koszyku
Tagliatelle z krewetkami w sosie śmietanowo-winnym
Do przygotowania tego makaronu potrzebujecie kilku składników: makaronu, krewetek, wina, śmietanki, przypraw, chęci i miłości.
Danie ugotujecie w kilka chwil. To szybka akcja. Czasami właśnie tak jest. Nie spodziewacie się niczego, a tu nagle dzieje się coś pysznego i pięknego.
Tagliatelle z krewetkami w sosie śmietanowo-winnym wypada oprószyć zieloną pietruchą. Ale kiedy jej brak, możecie dodać kilka pomidorków. Nadadzą całości świeżego akcentu i koloru przełamując ten wszechobezwładniający, miłosny róż :)
Składniki dla 2 osób:
200 g tagliatelle + sól
10-12 krewetek tygrysich
2 łyżki masła klarowanego
4 ząbki czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
100 ml śmietanki 30%
100 ml białego wina
1 łyżeczka sambalu
sok z limonki lub cytryny (do smaku)
Przygotowanie:
Krewetki myjemy, oczyszczamy (usuwamy przewód pokarmowy, czarna nitka), odkładamy.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente, odkładamy wraz z 1/4 szklanki wody, w której się gotował.
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy czosnek.
Kiedy czosnek zacznie pachnieć (tuż po chwili), wrzucamy krewetki.
Podsmażamy je po minucie z każdej strony, dodajemy sól, pieprz, sambal.
Mieszamy wszystko i zalewamy śmietanką oraz winem.
Kiedy smaki połączą się, wrzucamy makaron.
Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy dolać więcej wina lub wody, którą odlaliśmy z gotowania makaronu.
Danie doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny lub limonki.
Makaron możemy oprószyć natką pietruszki. Możemy też dodać kilka pomidorków, ale jest to opcjonalne.
Ola
do tej pory robiłam tylko z oliwą, dużą ilością czosnku i pieprzu… ale to ze śmietanką na kremowo brzmi świetnie!