Honey Grog

Honey Grog

Honey Grog to pyszny, rozgrzewajacy napój na bazie rumu. Zawiera w sobie witaminę C i miód, więc śmiało możemy powiedzieć, że pomoże nam w walce z jesiennymi zarazkami!

Jak pisze KukBuk „HONEY GROG nazwę zawdzięcza admirałowi brytyjskiej floty Edwardowi Veronowi, który rozkazał rozcieńczenie dziennej racji alkoholu wodą. Dotyczyło to tylko upijającej się załogi. Sam admirał raczył się rumem w czystej postaci. A ponieważ niezależnie od pory roku ubierał się w stary surdut wykonany z wielbłądziej skóry, zyskał przydomek „Old Grog”. Przez stulecia na komende „up spirits” każdy marynarz powyżej dwudziestego roku życia ustawiał się po swoją porcję grogu i wznosił toast za zdrowie królowej. Ostatni raz uczyniono to w 1970 roku.”

Honey Grog
Napisz recenzję
Drukuj
*na 1 porcję
  1. 40 ml rumu
  2. 20 ml soku z cytryny lub limonki
  3. 3 łyżeczki miodu
  4. 100 ml ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE
  1. Rozpuszczamy miód w ciepłej wodzie,a następnie dodajemy pozostałe skladniki.
Uwagi
  1. do dekoracji możemy użyć: skórki z pomarańczy, plastrów cytryny, mięty imbiru lub cynamonu
Adapted from KukBuk
Adapted from KukBuk
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
 Honey Grog Honey Grog

 

*Przepis pochodzi z Magazynu KukBuk nr 1/2012.

Print Friendly

Komentarze do “Honey Grog

  1. Warto też dodać, że Grog na pokładach pomagał marynarzom bądź piratom w zwalczaniu szkorbutu. Wersja z miodem jest zdecydowanie smaczniejsza od standardowej. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *