Brak produktów w koszyku
Kurczak w sosie barbecue
Plan na to danie mamy taki:
1. przygotowujemy sos barbecue
2. marynujemy w nim kurczaka (skrzydełka, udka, podudzia, piersi, co chcecie)
3. pieczemy mięso
4. zajadamy się pysznym obiadem
Do dzieła więc, marynujmy i pieczmy. Lub grillujmy, bo tak przygotowane mięso idealnie nadaje się do grillowania.
Smacznego.
:)
KURCZAK W SOSIE BARBECUE
2015-05-09 07:06:00
*dla dwóch osób
- 6 podudzi kurczaka (z hodowli ekologicznej)
- 200 ml sosu barbecue
- (dodatkowo: kawałki papieru + sznurek - do przewiązania kostek kurczaka)
PRZYGOTOWANIE
- Kurczaka myjemy, osuszamy, przekładamy do naczynia.
- Marynujemy go przez godzinę w sosie barbecue.
- Po godzinie strzepujemy nadmiar sosu, przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego lub na grillową tackę.
- Kurczaka pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W połowie pieczenia smarujemy kurczaka marynatą i sosem, który powstał przy pieczeniu.
Uwagi
- Kurczaka możemy również grillować - bezpośrednio nad średnim żarem, w specjalnym naczyniu przy zamkniętej pokrywie grilla ( po ok. 10 minut z każdej strony). W połowie grillowania skrapiamy kurczaka pozostałą marynatą.
- Jeśli chcemy zabrać kurczaka na piknik, warto jego upieczone kostki zawinąć w papier i przewiązać choćby sznurkiem. Dzięki temu będzie się go łatwiej i czyściej jadło :)
Adapted from "Grilluję, bo lubię" Torsten Hullsmann
Adapted from "Grilluję, bo lubię" Torsten Hullsmann
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz