Kasza jaglana z pieczonymi burakami i topinamburem

 kasza5

 

To jeden z tych przepisów, do którego wracam z największą przyjemnością. Można go modyfikować dowolnie. Kasza może być jęczmienna, może być jaglana, może być nawet gryczana – najlepiej nie palona. 

Pieczone buraki pachnące oliwą i ziołami, skropione balsamico to cud. Są esencjonalne i pyszne. Podczas pieczenia karmelizuje się cały zawarty w nich cukier. 

Dodatki do kaszy i buraków mogą być przeróżne. Z burakami możecie upiec pietruszkę, pasternak, jarmuż, topinambur – cokolwiek dosteniecie na bazarku, na cokolwiek macie ochotę. Kasza z pieczonymi burakami wspaniale smakuje z kozim serem czy fetą. Zwieńczeniem całości są uprażone orzechy – włoskie lub laskowe.

Przepis przygotowałam dla lutowego Magazynu SMAQ. Pobierajcie! :)

KASZA Z PIECZONYMI BURAKAMI
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. kubek kaszy - jaglanej lub jęczmiennej, dowolnej + dwa kubki wrzątku
  2. ząbek czosnku (opcjonalnie)
  3. 5-6 niewielkich buraków
  4. 3 małe korzenie topinamburu
  5. 1 korzeń skorzonery (opcjonalnie)
  6. cytryna
  7. 5-6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek
  8. łyżka posiekanego rozmarynu
  9. łyżka/dwie posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  10. sól, ew. pieprz
  11. solidna garść obranych orzechów włoskich lub laskowych
  12. ser kozi lub feta
  13. 3 liście jarmużu
PRZYGOTOWANIE
  1. Buraki, topinambur i skorzonerę (opcjonalnie - jeśli nie uda Wam się kupić, pomińcie) obieramy, myjemy,  kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
  2. Liście jarmużu myjemy, odcinamy grube części i same liście skrapiamy sokiem z cytryny - odstawiamy (dodajemy je pod koniec pieczenia warzyw).
  3. Buraki i pozostałe warzywa podlewamy olejem rzepakowym, dodajemy zioła i sól i pieczemy w 200 stopniach przez ok. godzinę - co ok. 20 minut mieszając całość.
  4. W połowie pieczenia dodajemy liście jarmużu.
  5. Kubek kaszy zalewamy dwoma kubkami wrzątku przykrywamy i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.
  6. Do ugotowanej kaszy możemy dodać posiekany ząbek czosnku (opcjonalnie), dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz sól.
  7. Orzechy podpiekamy kilka minut na rozgrzanej patelni.
  8. Upieczone warzywa mieszamy z ugotowana kaszą, dodajemy pokruszony ser (kozi lub feta) oraz zrumienione orzechy.
  9. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, olejem rzepakowym oraz posypujemy natką pietruszki lub kolendrą.
  10. Smacznego, Asia
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

 

kasza4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *