Brak produktów w koszyku
Lekka sałatka z fenkułem, pomarańczą, rzodkiewką i pini
Fenkuł, koper włoski to bylina zaliczana do selerowatych. Ale brzmi, co? :) Oprócz tego, że zawiera sporo witaminy C, to działa na nasz organizm rozkurczajaco i wykrztuśnie. Która mama nie zna herbatek z koprem włoskim idealnym na bolący, mały, brzuszek?
Cienkie plastry zdecydowanego w smaku, anyżkowego fenkułu świetnie sprawdzają się w sałatce. Równoważnym smakiem do fenkułu jest pomarańcza. Jej słodkość świetnie wiąże się z fenkułem i rzodkiewką.
Sałatka z fenkułem, pomarańczą, rzodkiewką i pini jest piękna, urocza, lekka i wspaniale smakuje. Spróbujcie :)
- Niewielka bulwa kopru włoskiego
- Pomarańcza
- 6 rzodkiewek
- kilka listków kolendry
- zioła: tymianek, pietruszka, mięta/melisa
- sos: 6 łyżek oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z cytryny, łyżka miodu, posiekane zioła: mięta i melisa
- Koper włoski myjemy i kroimy cały w bardzo cienkie plastry.
- Rzodkiewkę myjemy i również kroimy w delikatnie przezroczyste, bardzo cienkie plastry. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem i przy pomocy ostrego noża filetujemy tak, aby nie było białych błonek.
- Składniki bardzo delikatnie mieszamy ze sobą i już na talerzu skrapiamy sosem.
- Sos przygotowujemy mieszając ze sobą oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny oraz zioła.
- Jeszcze wspanialszej świeżości dodadzą sałatce zioła, którymi należy udekorować sałatkę już na talerzu – niech to będą wybrane, najdelikatniejsze listki rukoli, bazylii, mięty, melisy, pietruszki.
Dodaj komentarz