Kopytka domowe

kopytka domowe

Uwielbiam kopytka domowe, które są delikatne, nie zmącone mąką :)

Moje kopytka domowe właśnie takie były. Delikatne i niewielkie, trącone widelcem.

Kopytka świetnie smakują tuż po wyjęciu z wody, na zimno i podsmażone na masełku.

Kopytka domowe podałam z pesto z rukwi wodnej. Dobrze smakuję również ze wszelakimi sosami i ziołami.

Jeśli więc zostaną Wam po obiedzie ziemniaki, nie wyrzucajcie ich. Do 0,5 kg ziemniaków dodajcie jajo i kilka łyżek mąki (zacznijcie o od 3 i dodawajcie stopniowo). Do dzieła!

Kopytka domowe
Napisz recenzję
Drukuj
dla 3 osób
  1. 0,5 kg ugotowanych lub upieczonych ziemniaków
  2. 1 jajko
  3. mąka pszenna (około 6 łyżek + do podsypywania)
  4. sól
  5. pieprz
  6. łyżka masła
  7. miska
  8. praska do ziemniaków
PRZYGOTOWANIE
  1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.
  2. Do ziemniaków dodajemy jajko oraz 3 łyżki mąki.
  3. Całość wyrabiamy i dodajemy więcej mąki.
  4. Doprawiamy ciasto solą i pieprzem (ok. łyżeczki)
  5. Ciasto nie może się kleić, więc stopniowo całość podsypujemy mąką. Starajmy się jednak wyczuć moment, by mąki nie było za dużo.
  6. Kiedy ciasto odchodzi od dłoni, formujemy z niego ruloniki.
  7. Nożem kroimy rulonik na małe kawałki.
  8. Każdy kawałek ciasta dociskamy delikatnie widelcem (tylko po to by zrobić wzorek).
  9. W garnku zagotowujemy wodę.
  10. Kopytka małymi partiami wrzucamy do wrzątku i wyjmujemy od razu jak tylko wypłyną. Wrzucamy kolejną partię kopytek.
  11. Ugotowane kopytka przekładamy do miski i dodajemy niewielką ilość masła.
  12. Delikatnie potrząsamy miską, aby masło oblepiło każdą kluskę.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
kopytka domowe

kopytka domowe

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *