Kwiaty czarnego bzu

„O rany! One pachną tak jak pachniało lato kiedy byłyśmy małe!” – krzyknęła moja siostra Ewa. I rzeczywiście. Zapach kwiatów czarnego bzu jest jedyny w swoim rodzaju – słodki, przyjemny, bardzo kwiatowy. I choć teraz, kiedy jestem już dorosła, kwiaty czarnego bzu to „towar” wiele pożądany, to kiedy byłam mała, kwiaty były wszędzie. Teraz pewnie też są wszędzie, tylko nie ganiam już po drzewach i na szaber chodzić jakoś głupio. 

Zakupiłam więc ponad 0,5 kg kwiatów za 10 zł, zakasałam rękawy i zabrałam się do roboty. Z kwiatów czarnego bzu przygotuję:

*kwiaty smażone w cieście naleśnikowym

*syrop na zimę

*nalewkę (mam przepis od Pana Huberta, najlepszy!)

*lemoniadę

Zanim jednak zabierzecie się za przepisy, warto wiedzieć jak cenne składniki zawierają kwiaty czarnego bzu. A jest tego sporo.

Kwiaty czarnego bzu zbieramy od maja do lipca. Powinny być dobrze rozwinięte i zdrowe. Najważniejsze są kwiaty, więc ewentualne gałązki zostawiamy jak najmniejsze.

Kwiaty czarnego bzu działają prozdrowotnie. Przy kaszlu działają wykrztuśnie, pocimy się dzięki nim, więc ewentualne choróbsko szybciej z nas ucieka. Kwiaty czarnego bzu rozrzedzają katar, wzmacniają odporność.

Zachęcam więc do zbierania i przetwarzania tych cudownych kwiatów. Pachnie nimi w całym moim domu :)

Całą listę cudownych właściwości kwiatów bzu znajdziecie w portalu poradnikzdrowie.pl:

„Właściwości lecznicze kwiatów bzu czarnego

Kwiaty bzu czarnego:

  • działają wykrztuśnie
  • rozrzedzają katar
  • działają napotnie
  • mają działanie antywirusowe
  • chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych
  • wzmacniają odporność
  • działają moczopędnie
  • wzmacniają naczynia włosowate
  • stabilizują krwiobieg
  • uśmierzają ból, w tym ból głowy
  • chłodzą
  • działają oczyszczająco
  • wychwytują wolne rodniki
  • przyspieszają przemianę materii
  • przeciwdziałają uderzeniom krwi do głowy
  • łagodzą stany zapalne skóry

Substancje zawarte w kwiatach bzu czarnego

  • olejki eteryczne
  • flawonoidy
  • flawonole
  • glikozydy flawonolowe (m.in. rutyna)
  • n-parafiny
  • substancje nieorganiczne (mineralne)
  • kwasy fenolokarbonowe (kwas kumarynowy, kwas kawowy, kwas ferulowy)
  • sambunigryna (glikozyd kwasu pruskiego)
  • śluzy i garbniki
  • sterole
  • triterpeny
  • cholina – obniża ciśnienie krwi i zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu w organizmie; syntetyzowana jest składnikiem lekarstw na choroby wątroby i choroby nowotworowe

Prócz tego bez czarny jest bogaty w witaminy i minerały. Znajdziesz w nim: beta karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, wapń, magnez, sód, fosfor, sód. poza tym czarny bez zawiera pierwiastki śladowe: żelazo, miedź, mangan i cynk.”

Źródło: Angela Martens „Czarny bez zdrowie z natury”; Ellen Heidböhmer „Czarny bez dla zdrowia i urody”


Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *