MAKOWCZYKI MAŁGOSI

MAKOWCZYKI MAŁGOSIRówno rok temu mój makowiec wyszedł najpyszniejszy na świecie. Ciasto było chrupiące na zewnątrz o miękkie w środku. Masa makowa pachniała migdałami i pomarańczami i było jej tak dużo, że zaatakowała moje ciasto, a ono zostało okrzyknięte najpyszniejszą Jabbą. Dla tych, którzy nie są fanami Star Wars wyjaśniam, że Jabba to taki wielki gruby potwór :)

Rzeczywiście, tak bardzo wzięłam sobie do serca prośby mojego męża o więcej maku, ze przesadziłam. Ciasto było najpyszniejszę, ale ogromne, a masa makowa wyciekała z niego….! :)

 

 

MAKOWCZYKI MAŁGOSIW tym roku upiekłam malusie makowczyki, na które przepis dostałam od Mamy Maćka, Karolka kolegi – Małgosi. Malgosia podczas Wigilii klasowej wyjaśniła mi mniej więcej o co chodzi. Przygotowałam ciasto, podzieliłam je na trzy części i na pergaminie cieniutko rozwałkowałam. Następnei posmarowałm konfiturą pomarańczową, nałożyłam masę makową i za pomocą pergaminu zwinęłam w ciasny rulon. Ciasto pieczemy zawinięte w pergamin. Ma piękny kształt, jest zgrabne i przesmaczne.

Dziekuję Małgosiu!

 

SKŁADNIKI:

  • ***CIASTO***
  • 300 g mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru
  • 100 g masła
  • ***MAK***
  • 2 szklanki maku
  • olejek migdałowy lub esencja waniliowa
  • 2 całe jajka
  • miód – do smaku
  • migdały, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa
  • ***NA CIASTO***
  • -przed pieczeniem – konfitura z pomarańczy
  • lukier (sok z pomarańczy + cukier puder)
  • skórka z pomarańczy
 

 

 

MAKOWCZYKI MAŁGOSIPRZYGOTOWANIE:

Mak namoczyć na noc, odsączyć, zmielić w maszynce 4 razy. Wymieszać z pozostałymi składnikami, odstawić.

Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże i troche cukru, mieszamy, odstawiamy do wyrośniecia.

Żółtka ucieramy na parze wraz z pozostałym cukrem. Masło rozpuszczamy w osobnym garnuszku. Mąkę przesiewamy do miski.

Do mąki dodajemy zaczyn, utarte żółtka, wyrabiamy mikserem. Na koniec dajemy rozpuszczone masło.

 

 

MAKOWCZYKI MAŁGOSICiasto dzielimy na części. Małgosia dzieli na 4. Ja zrobiłam trzy makowce.

Podsypując mąką, ciasto rozwałkowujemy na pergaminie. Musi byc dość cienkie. Na rozwałkowane ciasto nakładamy ok. 2 łyżki konfitury z pomarańczy. Na konfiturę nakładamy mase makową.

Posiłkując się pergaminem, zwijamy ciasto w rulonik (nie zwijamy pergaminu do środka). Tak zwinięte ciasto owijamy pergaminem i pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach.

Po upieczeniu ozdabiamy ciasto lukrem, migdałami i skórką pomarańczową.

 

Smacznego!

Asia

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *