Brak produktów w koszyku
Bananowe muffiny z bratkami
Oto mój ulubiony, wielokrotnie sprawdzony przepis na muffiny. Jest najszybszy i najlepszy – również dlatego, że zamiast mleka do przygotowania babeczek możemy użyć soku pomarańczowego.
Kwestia dodatków jest dowolna. Do przygotowanego w minutę ciasta możemy dodać kakao, posiekaną czekoladę, migdały czy też owoce – np. banana,
Muffiny dzięki bananowi stają się bardziej mokre, to dobry dodatek.
Po upieczeniu muffiny polałam lukrem i ozdobiłam jadalnymi bratkami.
- *babeczki (ok. 12 szt)
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g masła lub oleju
- 165 g cukru
- 170 ml soku pomarańczowego (lub mleka)
- 2 banany
- pół kubka jadalnych bratków
- garść całych migdałów
- ¾ szklanki cukru pudru
- odrobina wody
- W misce łączymy składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
- W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier.
- W drugiej misce roztrzepujemy jajko i dodajemy mleko. Dodajemy również rozgniecione widelcem banany.
- Łączymy wszystko razem i mieszamy widelcem, ale nie na gładką masę. Grudki są jak najbardziej pożądane.
- Przygotowujemy formy do babeczek. Jeśli mamy silikonowe, wystarczy je ułożyć na blaszce do pieczenia. Jeśli kupiliśmy papierowe, musimy mieć specjalną blaszkę, którą wypełnimy naszymi papierowymi foremkami, a następnie ciastem.
- Foremki napełniamy ciastem. Do każdej foremki wkładamy po 2-3 migdały.
- Babeczki wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 20 minut. Są gotowe, gdy ładnie przyrumienią się na wierzchu.
- Po upieczeniu muffiny lekko studzimy I polewamy lukrem. Aby przygotować lukier wystarczy cukier puder zmieszać z odrobiną wody.
- Polane lukrem muffiny ozdabiamy umytymi I osuszonymi, jadalnymi bratkami.
- Do upieczenia babeczek z tego przepisu zamiast mleka można użyć soku pomarańczowego.
- Banany można zastąpić innymi owocami, np. truskawkami czy jagodami.
- Do ciasta można dodać kakao lub posiekaną czekoladę.
Dodaj komentarz